in

Neef van Ridouan Taghi opgepakt op verdenking van organiseren liquidatie advocaat Derk Wiersum

De Amsterdamse politie heeft gisternacht Anouar T. (26) aangehouden op verdenking van het organiseren van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.

Dat melden goed ingevoerde bronnen dicht bij het onderzoek. T. werd door een arrestatieteam van de politie op een autoweg aangehouden.

De recherche heeft in een van de voertuigen die zijn gebruikt bij de liquidatie op de advocaat van kroongetuige Nabil B. informatie gevonden die gekoppeld kon worden aan Anouar T., een neef van de meestgezochte crimineel van Nederland: Ridouan Taghi.

In de nacht van dinsdag op woensdag is hij door een arrestatieteam van de politie klemgereden en aangehouden.

Dat gebeurde in de buurt van zijn woonplaats Maarssen. Hij is door de politie in beperking geplaatst, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Anour T. staat bij de politie bekend als plofkraker. Begin 2016 had hij met Sadik C. en Kevin H. een plofkraak gepleegd in het Duitse Meppen, waarna ze in een Audi RS4 met 250 km/u terug naar Nederland reden.

Bij de vlucht verongelukte de Audi: Sadik stierf ter plekke, Kevin bleef zwaargewond achter. Anour ontkwam, maar de taxichauffeur die hem bebloed naar een hotel bracht seinde de politie in.

Lees ook  Bedrogen echtgenoot knipt penis af en slaat ermee op de vlucht

Hij werd tot vier jaar cel veroordeeld. Sadik C. is het jongere broertje van Hakim (31), die in 2017 door een vergissing werd vermoord in de Utrechtse wijk Overvecht.

Volgens het OM is Ridouan Taghi opdrachtgever voor deze moord. Uiteindelijk besloot Nabil B., gemotiveerd door deze vergismoord, om kroongetuige te worden.

Met de aanhouding van de neef van Taghi is het scenario dat hij verantwoordelijk is voor de moord voor de politie weer duidelijker geworden.

Direct na de moord zeiden topmensen van politie en OM al uit te gaan van dit scenario. Een woordvoerder van de politie wil slechts kwijt dat met deze nieuwe aanhouding opnieuw een zeer belangrijke stap in het onderzoek is gezet.

Recherchechef Olivier Dutilh voegt daaraan toe dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten. ,,Het onderzoek zal nog de nodige tijd vergen.”

De 44-jarige Derk Wiersum werd afgelopen september voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert van dichtbij doodgeschoten.

Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B., die zeer belastende verklaringen heeft afgelegd over de organisatie van Taghi.

Hij wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor een aanzienlijke reeks liquidaties in met name de Utrechtse onderwereld. Een week nadat bekend werd dat Nabil B.

kroongetuige was geworden, werd zijn volstrekt onschuldige broer Reduan al vermoord. In september volgde een nieuwe schokkende moord: ditmaal op zijn advocaat.

Lees ook  Arts verkr*cht baby-kleindochter – Krijgt 8 jaar cel

Uit het rechercheonderzoek is gebleken dat zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert wekenlang werd geobserveerd.

Door intensief onderzoek en uitkijken van de vele camerabeelden in de buurt kwamen drie auto’s in beeld: een Opel Combo, Renault Mégane en een Volkswagen Transporter.

De man die de Auto Combo bestuurde werd eerder al aangehouden. Vermoedelijk zat ook de schutter in dit voertuig. Twee mannen die betrokken zouden zijn bij het regelen van de auto’s zijn na verhoor vrijgelaten.

De advocaat van Anouar T., Van Soest uit Rotterdam, laat weten dat hij tot zijn ontsteltenis zijn cliënt niet mocht bezoeken.

,,Vanochtend om 07.00 uur werd ik op de hoogte gesteld dat hij was aangehouden. Ik heb hem daarna kort kunnen bezoeken.

Daarna kreeg ik te horen dat mij de toegang tot hem was ontzegd. Een andere agent zei zelfs dat de officier van justitie een andere advocaat zou regelen.”

In uiterste gevallen gaan de beperkingen van een verdachte zo ver, dat ook advocaten niet bij hun klant mogen. Het OM heeft inmiddels laten weten dat het om een misverstand gaat, en dat Van Soest zijn cliënt ‘gewoon kan bezoeken’.

Management Katja ontkent opname in s*kskliniek

’Als hyena’s jagen ze op willekeurig slachtoffer’