in

Nederland: Aanhouding Turkse diplomaten mogelijk tóch fout

Nederland heeft waarschijnlijk een grote fout gemaakt door twee diplomaten aan te houden. Hoogleraar Internationaal Recht Knoops adviseert Nederland excuses te maken. Turkije kan in een eventuele rechtszaak
best gelijk krijgen, zegt hij.

Bij het incident met de Turkse minister werden de hoogste vertegenwoordigers van Turkije in Nederland aangehouden, namelijk de consul-generaal van Deventer en de plaatsvervangend ambassadeur.

Ze werden meegenomen door de politie en moesten zo’n twee uur lang de cel in. Dat melden bronnen van de Turkse overheid aan de Volkskrant. Volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer uit 1961 zijn diplomaten onschendbaar. De Rotterdamse politie had de Turkse diplomaten dus nooit mogen aanhouden.

Lees ook  Tweede kindje Yolanthe en Wesley onderweg

Bronnen vanuit de Nederlandse overheid brengen tegenstrijdige verklaringen uit. De ene bron beweert dat de diplomaten nooit de cel in zijn gezet, terwijl Rutte woensdag erkende dat diplomaten vastzaten in de cel, maar direct werden vrijgelaten toen bleek dat ze diplomaten waren.

Het kabinet zoekt nog uit hoe het precies is gegaan. “Als Nederland niet het boetekleed aantrekt en excuses aanbiedt, dan riskeert het dat Turkije er een rechtszaak van maakt en dan zou Turkije best eens in het gelijk gesteld kunnen worden”, aldus bijzonder hoogleraar internationaal recht en politiek Geert-Jan Knoops.

Lees ook  Gaat het nog sneeuwen in januari? En hoe zit het na januari?

Daarnaast is volgens Knoops het standpunt van het kabinet dat de minister niet onschendbaar was, niet juist: “Er is jurisprudentie die aanwijst dat de diplomatieke immuniteit ook geldt voor een zittend minister.”

Genees binnen een dag van je keelontsteking zonder antibiotica te slikken!

Geestelijk gehandicapte man zwaar mishandeld in speeltuin