in

Na Amsterdam en Utrecht ook intocht Rotterdam zonder zwarte piet

In 2019 alleen maar roetveegpieten in Rotterdam
Na Amsterdam en Utrecht heeft ook Rotterdam besloten om volgend jaar alleen nog maar roetveegpieten te verwelkomen bij de intocht van Sinterklaas. Dit bevestigt Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité in Rotterdam. Een intocht zonder zwarte piet, dus.

Rotterdam wil geen zwarte piet meer.

Overleg
Het besluit is genomen na overleg met Rutu Rotterdam, een netwerkorganisatie van zwarte jongeren. De beslissing lag niet voor de hand, maar Van der Kloot Meijburg zegt dat het Intocht Comité graag naar de stem van Rotterdam luistert. Ze willen een voorbeeld zijn voor andere steden.

Lees ook  Man in Volkswagen Caddy rijd al masturberend over de snelweg

Geen zwarte piet
Dit jaar bestond de intocht voor 75 procent uit roetveegpieten, de overige 25 procent was nog zwart. Volgend jaar zou dit 90-10 moeten zijn, maar Rotterdam heeft besloten zwarte piet versneld te verbannen.

In de intocht lopen daarom volgend jaar 200 roetveegpieten. Toch zullen er ook zwarte pieten te zien zijn, dit zijn mensen die pro zwarte piet zijn en niet bij de officiële intocht horen. Zijn vinden dat zwarte piet moet blijven en lopen mee zonder dat de organisatie daar toestemming voor geeft. Rutu Rotterdam is het hier niet mee eens en wil dit tegenhouden.

Vegen
Per stad verschilt het hoe een roetveeg piet eruit ziet. In Amsterdam heeft een roetveegpiet slechts twee zwarte vegen, in Rotterdam meer. Dit hebben ze in overleg met Rutu Rotterdam afgesproken. Voor opstand is Van der Kloot Meijburg niet bang.

Lees ook  Vrouw mishandelt Turks-Nederlandse jongen (10) in speelparadijs

“Er moet voor die tijd een goed gesprek tussen de pro- en anti-pieten gevoerd worden. Wij zijn zeer bereid om dat te organiseren.” Of er extra beveiliging komt is aan de gemeente.

Confrontatie
Dit jaar was er een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Hierbij zijn vier mensen opgepakt, waarvan één weer op vrije voeten loopt. De rest wacht hun straf nog af.

Politieagente deelt haar 112-gesprek met 10-jarig meisje, kippenvel!

Dit is waarom je een stuk aluminiumfolie achter je radiatoren moet plakken