in

Motief Bekir bekend: straatverbod was de laatste druppel

Gistermiddag kwam hij in een opvallende zwarte auto naar het schoolgebouw. Hij was gewapend. In het Algemeen Dagblad zegt een getuige dat Humeyra in het schoolgebouw achterna werd gezeten door een man in een zwart trainingspak en met een pet op.

Ze rende eerst de trap op richting de aula, maar bedacht zich onderweg kennelijk, misschien wel om te voorkomen dat, als ze naar de aula zou vluchten, er meer slachtoffers zouden vallen. “Die man rende raar, dat kwam omdat iets aan de voorkant achter zijn broeksband zat en daar hield hij zijn beide handen op. Humeyra vluchtte de fietsenstalling in, beneden in de school. Ze moet in doodsangst zijn geweest. Toen schoot hij twee keer.’’

De schutter maakte een zelfverzekerde indruk en keek niet om zich heen. Ze werd twee keer in haar rug geschoten, daarna volgden er nog een stuk of zes schoten.

Bekir werd even later op de Bergselaan – ongeveer vier kilometer verderop – aangehouden. Hij was uitgestapt en had zelf de politie gebeld, die snel ter plaatse was. Bekir stond onder reclasseringstoezicht wegens een veroordeling afgelopen zomer.

Lees ook  Jongen (8) en zusje (4) opgehangen gevonden in de kelder huis

„Het was zo’n mooi, lief meisje dat altijd naar iedereen lachte”, aldus een medescholiere tegen De Telegraaf Sommige leerlingen vertellen dat Bekir E. haar ex is.

Ook zou verdachte Bekir E. Humeyra Öz herhaaldelijk zwart hebben gemaakt op Facebook. Met een account onder een andere naam zou hij de doodgeschoten Rotterdamse (16 jaar) bijvoorbeeld hebben beticht van diefstal. ,,Stuur een bericht als je haar ziet’’, was zijn oproep.

Bekir zei dat hij veel jonger was.

Inmiddels is duidelijk dat de twee in het verleden een relatie hadden die ongeveer op haar veertiende via Facebook begon, alwaar Bekir zich in eerste instantie jonger voordeed dan hij was. Humeyra beëindigde de relatie en blokkeerde Bekir op social media, maar hij bleef haar lastigvallen. Beide families waren hiervan op de hoogte en betrokken. Volgens een bekende van Bekir zou hij ook een eerdere ex hebben gestalkt, maar was daarmee opgehouden omdat hij door haar broers werd bedreigd. Humeyra zou geen broers hebben.

“Haar neef vertelt bij het politielint dat de relatie ruim twee jaar geleden is ontstaan. (…) ‘De familie van haar is zelfs nog gaan praten met de familie van hem. Ze zeiden dat ze te jong was, dat hij geen partij was en dat het afgelopen moest zijn. Toch bleef hij haar lastigvallen en bedreigen.'” Ook vertelt de neef dat de familie aangifte heeft gedaan wegens mishandeling, intimidatie en bedreiging, en dat Bekir hiervoor tot twee jaar cel veroordeeld is.

Lees ook  Man mishandeld vriendin en gooit haar buiten bewustzijn uit auto

“Dat was maximaal twee maanden geleden. Waarom liep hij nog vrij rond?” Wellicht was hij in beroep gegaan en daarom nog op vrije voeten, wie weet. Het OM bevestigt dat hij onder toezicht van de reclassering stond, maar liet niets los over de aard van de vervolging of veroordeling. Volgens een buurtbewoner die hem kent is Bekir “psychisch niet in orde, hij heeft vaker mensen gestoken.”

Motief bekend
Volgens verklaringen van de omgeving van Humeyra moest Bekir enkele dagen geleden voor de rechter verschijnen voor stalking. Hierbij kreeg hij een straatverbod en moest hij uit de buurt van Humeyra blijven. Dat zou de laatste druppel voor hem zijn geweest.

Aanstaande moeder is nerveus voor haar eerste echo, Maar kijk wat ze de baby ziet doen…

Vader vermoordt 12-jarige zoon in Arnhem, rent 2e zoon 15 achterna met mes