in

Motie van wantrouwen tegen kabinet om notulen toeslagenaffaire: ‘Nu opstappen’

Oppositiepartij DENK heeft aan het begin van het Kamerdebat over de notulen rond de toeslagenaffaire meteen een motie van wantrouwen tegen het demissionaire kabinet ingediend.

De motie is mede ondertekend door PVV, Forum voor Democratie (FvD), BoerBurgerBeweging (BBB) en BIJ1.

DENK-leider Farid Azarkan verwijt ministers uit het kabinet-Rutte III dat zij hebben geprobeerd om kritische Kamerleden van regeringspartijen “monddood” te maken.

Ook is de Tweede Kamer tegengewerkt, stelt hij vast. De manier waarop de coalitie zich heeft opgesteld is volgens hem schadelijk voor de overheid en de parlementaire democratie.

Azarkan kwam als eerste aan het woord in het notulendebat. Daarna volgden PVV-voorman Geert Wilders en SP-leider Lilian Marijnissen.

Lees ook  Politie hoort man in zaak vermiste Jaïr Soares (7)

Deze partijen horen tot de felste critici van het kabinet in de toeslagenaffaire. Later volgen ook de coalitiepartijen en wordt er gestemd over de motie. CDA’er Pieter Omtzigt is er vanwege ziekte niet bij.

‘Kabinet moet nu opstappen’
Voorafgaand aan het debat liet Wilders al weten dat hij verwacht dat de regering vanwege de nieuwe onthulling in het schandaal zal aftreden.

“De conclusie kan niet anders zijn dat dat ze wegmoeten”, zei hij in de hal van de Tweede Kamer. Ook een demissionair kabinet kan volgens hem weggestuurd worden door middel van een motie van wantrouwen.

Lees ook  Wie is deze schutter in Oudenbosch?

De PVV-leider vindt dat de ploeg van premier Mark Rutte nu echt moet opstappen. “Herstel van het vertrouwen in de politiek zal niet met deze mensen kunnen, dat is wel glashelder nu”, stelt hij vast. “Met deze bende gaat er helemaal niets veranderen in Nederland en dat wil niemand.”

Nieuwe verkiezingen?
Wilders wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen en stelt voor om tot die tijd een regering van nationale eenheid aan te stellen, “waarin iedere partij één bewindspersoon levert om op de zaak te passen”.

Politie wil dat online heksenjacht op Arnhemse agent stopt: ‘Dit is gewoon strafbaar’

Man gewond na steekpartij in hotel in Delft