in

Morgen lokaal 17 graden: ‘Het voelt als lente’

Veel mensen beginnen in december voorzichtig te hopen op sneeuw en ijs, maar dit jaar gebeurt het tegenovergestelde: morgen wordt het plaatselijk 17 graden.

“Als je nagaat dat het normaal een graad of 6 is, dan is het wel een stuk warmer dan gemiddeld”, zegt William Huizinga van Buienradar. Gemiddeld wordt het morgen 14 graden, en in het oosten en zuidoosten van het land kan het zelfs 17 graden worden. “In Limburg kan het in de middag als lente voelen.”

Mogelijk wordt er in Maastricht een dagrecord gebroken, daar was de warmste 17 december ooit 16,3 graden. Maar over het hele land genomen zal er waarschijnlijk geen record sneuvelen. “In De Bilt staat het dagrecord op 15,3 graden, ik denk niet dat we dat daar halen.”

Lees ook  Politie doet net over de Belgische grens een dramatische ontdekking: Peuter (4) zit naast het lijk te wenen

In het zuidoosten is het het warmst, maar in het hele land zal het vanaf de ochtend al zacht aanvoelen. “In de nacht stroomt zachte lucht het land binnen, dus wordt het in de nacht warmer terwijl het normaal dan juist afkoelt.” In het oosten en zuidoosten zal in de loop van de dag de zon nog wel eens schijnen, in de rest van het land is het bewolkt maar tot aan de avond droog.

Lees ook  Zo klonk het toen terreurverdachten dodenherdenking in Vught verstoorden

Dit weer klinkt heel extreem, maar volgens Huizinga komt het de laatste jaren vaker voor. “Nederland ligt op een gematigde breedte. Daardoor zijn we gevoelig voor kou uit het noorden, maar ook voor zachte lucht uit het zuiden van Europa.”

Dat het weer ook snel kan veranderen, zal later deze week blijken. Op woensdag komt er namelijk weer koude lucht het land in, waardoor de temperatuur zakt naar ongeveer 8 graden. “Vanaf donderdag wordt het dan weer wisselvalliger en zachter, met temperatuur van rond een graad of 11, 12.”

90-jarige vrouw dood gevonden op graf van echtgenoot

Onderzoekers stellen: het is beter om ‘s ochtends te slapen dan om op te staan en te sporten