in

Mondkapje weer op in alle winkels en supermarkten

DEN HAAG – Bij de aanscherping van de coronamaatregelen wordt de vuistregel in publieke binnenruimtes: óf een mondkapje op óf een coronapas tonen. Dat coronatoegangsbewijs, nu verplicht voor toegang tot restaurants, cafés, theaters en stadions, wordt uitgebreid naar musea, dierentuinen, pretparken, sportscholen, zwembaden en terrassen. Daar hoeven geen mondkapjes op. Die mondkapjesplicht gaat wel gelden voor winkels, bibliotheken, gemeentehuizen en supermarkten, waar niet om een coronapas wordt gevraagd.

De maatregelen gaan waarschijnlijk aankomende zaterdag in. Dinsdagavond lichten demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) tijdens een persconferentie de aanscherpingen toe. Aanleiding voor de aanscherping is dat ondanks de vaccinatiegraad van zo’n 85 procent steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares belanden. Ziekenhuizen stellen alweer gewone ingrepen en behandelingen uit.

Lees ook  Eerste Nederlandse brandweervrouw krijgt een hoop aandacht online!

Naar verwachting zullen Rutte en De Jonge met een nieuwe routekaart komen voor de langere termijn. Aan een streefdatum waarop alle maatregelen worden geschrapt, waagt het kabinet zich niet. „We zouden het liefst voor de kalender gaan staan en een datum vastprikken”, zei De Jonge na overleg met de meest betrokken bewindslieden „Je zult altijd bereid moeten zijn die maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de zorg toegankelijk blijft. Daarbij gaan we geen overdreven maatregelen nemen die niet nodig zijn, maar je moet ook niet te laat zijn.”

Het demissionaire kabinet kiest er nog niet voor om maatregelen alleen te laten gelden voor wie niet is gevaccineerd, bijvoorbeeld door de optie om te testen uit de coronapas te halen. De Jonge heeft afgelopen weekend de constructief geachte fracties gepeild of beperking van het coronatoegangsbewijs naar ’2G’ (gevaccineerd of genezen) acceptabel zou zijn, maar dit is niet het geval gebleken. Evenmin wordt de coronapas uitgebreid naar de werkvloer en het hoger onderwijs, opties die het kabinet wel heeft onderzocht. Een wetswijziging op dit vlak wil het kabinet wel voor de zekerheid voorbereiden.

Lees ook  Kwetsbaar gezin laat zich opzettelijk besmetten met corona: 'Bewust geen afstand gehouden'

Voor de maatregelen die nu op tafel liggen, zoals uitbreiding van de coronapas en de mondkapjesplicht, zijn geen wetswijzigingen nodig.

Hoe dan ook zullen de nieuwe beperkingen pijn gaan doen, zei De Jonge. „Anders werken ze niet.” De plannen zijn de voorbije dagen voorbereid en besproken naar aanleiding van een advies van het Outbreak Management Team (OMT).

Één dag cel en taakstraf voor aanranders minderjarige pizzabezorger

Familie en vrienden vormen erehaag voor doodgestoken Anouk