in

Moet topless zwemmen in alle zwembaden worden toegestaan?

De gemeentelijke zwembaden in de Canadese stad Edmonton staan sinds juni vorig jaar topless zwemmen toe. Omdat mannen met ontbloot bovenlijf mogen rondlopen in het zwembad, mogen vrouwen dat nu ook. Zou topless zwemmen in alle zwembaden moeten worden toegestaan?

De gemeente Edmonton wil met deze nieuwe zwemrichtlijn gendergelijkheid bevorderen. Ook in Barcelona is het tegenwoordig voor iedereen toegestaan om topless in een zwembad rond te lopen, naar aanleiding van klachten van de internationale Free the Nipple-movement. Deze beweging zet zich in voor het recht om met ontblote tepels rond te lopen.

Nederlandse zwembaden houden zich nog wel vast aan de zwemkledingregel. Op de websites van bijvoorbeeld de gemeentes Utrecht en Den Haag staat zelfs dat het verplicht is om badkleding te dragen bij het betreden van zwemwater. Maar in een paar Nederlandse zwembaden mogen vrouwen hun bikinitopje uit laten, maar dan wél op de speciaal daarvoor bestemde dagen en tijden.

Lees ook
Zien: Heleen van Royen met ontblote voorgevel op vakantiekiekje

Toch ontspannen ruim 2,5 miljoen Nederlanders regelmatig in hun blootje, meent vereniging NFN Open & Bloot. „We zijn in Nederland niet per se preutser geworden, maar mede door de komst van social media en smartphones zijn we wel terughoudender geworden met openbare naaktrecreatie”, schrijft ze op haar website. „Zo blijkt bijvoorbeeld dat 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless wil zonnen, maar dat nauwelijks doet.”

Lees ook
Nederlandse broers (12 en 19) omgekomen bij ongeluk met vrachtwagen in Duitsland

Zonnen
NFN legt daarnaast uit dat in ieder geval topless zonnen gewoon mag op alle Nederlandse openbare stranden die geschikt zijn voor naaktrecreatie. „Die plekken moeten niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en het merendeel van de aanwezigen moet geen bezwaar hebben tegen naaktrecreatie. Dat betekent dus dat men op een heleboel mooie plekken in Nederland bloot mag zijn.”

Verder is er geen enkele wet die topless zonnen verbiedt. „Anders zouden mannen ook niet zonder borstbedekking mogen zonnen”, aldus NFN. „In ons land zijn mannen en vrouwen gelukkig voor de wet gelijk.”

Praat mee
Maar hoe zit het met zwemmen? Moet topless zwemmen in alle zwembaden ook worden toegestaan? Of is er helemaal niks mis met de huidige badkledingregel? Laat het ons weten

Dame toont wat ze met haar stevige boezem kan: “Een tafel? Geen enkel probleem!”

Laatste parenclub van Groningen sluit de deuren