in

Moest Kelvin Maynard dood wegens ripdeal?

De politie onderzoekt of Kelvin Maynard woensdagavond werd geliquideerd uit wraak voor een ripdeal. De voormalig profvoetballer was voor de buitenwacht een ideale schoonzoon, maar ook een bekende van politie.

Bronnen melden aan De Telegraaf dat de liquidatie het gevolg zou zijn van een ripdeal waarbij 400 kilo cocaïne is verdwenen en waarbij Maynard betrokken zou zijn. „We onderzoeken het scenario dat hij slachtoffer is geworden na een ripdeal”, bevestigt een woordvoerder van de politie. Rippen is het stelen van een partij drugs. „Al houden we ook nog altijd rekening met andere scenario’s. Veel is nog onduidelijk, het rechercheonderzoek loopt nog volop.”

De 32-jarige Surinaamse Nederlander is geen onbekende van de politie, erkent de zegsvrouw, al wil ze daar niet te veel over kwijt. „We gaan daar nu nog verder niets over zeggen, ook in verband met de privacy van het slachtoffer. Misschien dat we binnenkort meer kunnen vertellen.”

Op de vuist met supporters
Duidelijk is dat hij tien jaar geleden al eens achter de tralies zat, nadat hij werd gearresteerd na de wedstrijd in de Eerste Divisie tussen Volendam, waar hij toen in de selectie zat, en FC Omniworld. Samen met zijn ploeggenoot Melvin Platje ging hij op de vuist met supporters van de club uit Flevoland. Hij werd in de boeien geslagen en moest de nacht doorbrengen op het bureau. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd, en Maynard kreeg – net als Platje – een waarschuwing van de Noord-Hollandse club.

HOOGTE
Op een selfie die Maynard enige tijd geleden nam, is hij te zien met ontbloot, getatoeëerd bovenlijf en laat hij een enorm pak met briefjes van vijftig euro zien. Het is niet duidelijk of het echte bankbiljetten zijn of dat het nepgeld is, en ook niet of het een grap is of een provocatie. Een dag na de liquidatie circuleerde de foto rond op internet.

LEES OOK!
Melanie (27) wint één minuut gratis winkelen, maar houdt de boodschappen niet zelf...

In de Bijlmer is de liquidatie van de verdediger het gesprek van de dag. Bij buurthuis Kraaiennest, dat naast het gelijknamige metrostation ligt, kijken velen niet op van de wreedheid waarmee de executie werd uitgevoerd.

’Easy money’
„Rippen is voor velen easy money”, zegt een Nederlands-Surinaamse man die op de parkeerplaats voor het buurthuis aan het ’chillen’ is. „Maar die gasten vergeten je nooit. Nooit. Ze jagen net zo lang tot ze je hebben. Je bent nooit meer veilig, en dat is erg, bro. Het lijkt erop dat hij een fatale beslissing heeft genomen.”

“Ze jagen net zo lang tot ze je hebben”
De vraag is of Maynard, echtgenoot en vader van twee jonge kinderen, financiële problemen had. Hij liep in ieder geval niet binnen als prof bij modale betaald-voetbalorganisaties als Emmen en Volendam, en ook na zijn buitenlandse avonturen – die hem onder andere brachten naar het Portugese Olhanense, het Hongaarse Kecskeméti en het Engelse Burton Albion – liep de zilvervloot niet binnen.

Dit seizoen kwam hij uit voor hoofdklasser Alphense Boys, dat kort daarvoor zijn ambitie had uitgesproken om hogerop te komen, en daar geld voor had uitgetrokken. De in Paramaribo geboren speler had dan ook een contract op sportpark De Bijlen.

Voetbalafspraken
„We zijn geen werkgever, maar hadden wel afspraken gemaakt over welke som de spelers krijgen als ze bij ons gaan voetballen”, erkent secretaris Gerard Haverkamp. „Of eigenlijk gaat het meestal andersom. Dan vragen we hoeveel ze willen hebben. En gaan we onderhandelen. Meestal gaan ze spelen waar ze het meeste krijgen.”

LEES OOK!
Geen mond-op-mondbeademing door corona: 'Dit gaat levens kosten'

“We vragen hoeveel ze willen hebben en dan gaan we onderhandelen”.

Werkzaam in de jeugdzorg
Hoeveel Maynard kreeg vertelt Haverkamp niet. Van de speler is bekend dat hij naast het voetballen werkzaam was in de jeugdzorg, vertellen verschillende bronnen. Waarschijnlijk deed hij dat in deeltijd.

Het is zonneklaar dat hij vijanden had gemaakt. De voetballer werd woensdagavond vanaf een driewiel- motorscooter in de Bijlmer meerdere malen onder vuur genomen, en wist met zijn laatste krachten nog naar brandweerkazerne Anton aan de Langbroekdreef te rijden, waar hij bij de gevel naar binnen reed.

Armen gespreid
Op een foto die kort daarna werd genomen, is te zien hoe de ex-prof met zijn armen gespreid op zijn rug op de grond ligt. Zijn shirt is al opengescheurd en een brandweerman, met zijn werkkleding aan, doet verwoede pogingen om de 32-jarige Amsterdammer te reanimeren.

Dat blijkt tevergeefs. Korte tijd later is duidelijk dat Maynard niet meer is te redden. De kogels die in zijn bovenlijf zijn geschoten hebben hem te zwaar verwond.

Alphense boys
In de avond staan zijn ploeggenoten bij Alphense Boys, tijdens een besloten bijeenkomst die in plaats van de gebruikelijke training wordt gehouden, stil bij het drama. Haverkamp zegt dat het nieuws als een mokerslag is aangekomen. „Het is een vrij jonge spelersgroep. Het heeft enorme impact. Iedereen is geschokt, verbijsterd ook.”

In de spelersgroep gaat het verhaal dat Maynard bevriend was met een crimineel die ook bij de ripdeal betrokken zou zijn geweest en die eerder deze maand in Curacao is geliquideerd.

“Het is een vrij jonge spelersgroep. Het heeft enorme impact”.

De uitwedstrijd bij Hollandia, die zaterdagavond zou worden gespeeld, is door de KNVB uit het programma gehaald.

Leraar ontslagen na tonen foto’s van zijn geslachtsdeel aan leerlingen

Eva Jinek gaat bij RTL dit programma presenteren