in

Moeder zegt dat zoontje (14) zelfmoord pleegde omdat hij zich geïsoleerd voelde tijdens de lockdown

Een moeder met een gebroken hart gelooft dat haar zoon nog zou leven als school niet was afgezegd vanwege Covid – ze beweert dat hij zelfmoord heeft gepleegd omdat hij zich ‘geïsoleerd’ voelde in de lockdown.

Tracey Tyler had een extra nachtdienst gedraaid op de coronavirusafdeling van haar plaatselijke ziekenhuis toen ze thuiskwam en haar zoon Sam, 14 jaar, dood in zijn slaapkamer vond op 25 mei.

De scholier ‘lachte en maakte grapjes’ terwijl hij online spelletjes met vrienden speelde en uitstapjes met hen plande – voordat hij hen vertelde dat hij ‘binnen twee seconden’ terug zou zijn.

Maar Sam kwam nooit meer terug en Tracey zegt dat hij zich heeft opgehangen toen ze thuiskwam van haar dienst.

Vier maanden later heeft Tracey de kracht gevonden om Sam’s verwoestende verhaal te delen in de hoop dat het het leven van andere kinderen redt.

De 40-jarige dringt er bij de ouders op aan om ‘de lastige vragen te stellen’, omdat ze gelooft dat ‘een gesprek van vijf minuten’ het leven van hun kind kan redden.

De mama-van-drie zei dat ze hoopte dat Boris Johnson niet nog een lockdown zou aankondigen omdat ‘kinderen lijden’ en zegt dat ze gelooft dat er meer mensen stierven aan zelfmoord in augustus dan aan Covid.

Tracey, van Bedworth, Warwickshire, zei: ‘Sam had alles. Je zou nooit denken dat hij dit zou doen.

Het is moeilijk om te weten dat mijn kind heeft gekozen om zijn leven te beëindigen zonder ons enige uitleg te geven. Het is moeilijk. Er was geen briefje of zo. Het is alsof je op de automatische piloot zit. Mijn hart is gebroken.

Als ik het hem had gevraagd, had hij het me wel verteld. Ik dacht dat hij humeurig was omdat hij een tiener was. Je wilt het niet vragen. Het is een taboe. Niemand wil met zijn kind praten over zijn eigen dood.


‘Ik wil gewoon dat mensen zich realiseren dat zelfs als je kind gelukkig is en je denkt ‘oh, ze zijn een beetje hormonaal omdat ze tieners zijn’, het alsnog gewoon vragen.

Lees ook  Word jij ook gek van bellende telemarketeers? Zo kom je (voor altijd) van ze af!

Een ongemakkelijk gesprek van vijf minuten zou hen kunnen redden. Ik wou dat ik dat met Sam had gedaan.

Hij voelde zich afgezonderd toen we in een echte lockdown zaten, maar toen ik naar mijn werk vertrok, stond hij op zijn headset op de computer. Hij lachte en maakte een grapje en maakte plannen om te gaan vissen na de lockdown.

Hij en zijn vrienden wilden naar het strand gaan – daar hadden ze het over. Hij zei alleen maar: ‘Ik ben over twee seconden terug’, en kwam daarna nooit meer online.

Ik geloof dat als hij op school was geweest, in een routine, het niet zou zijn gebeurd. Het enige dat veranderde was dat hij de hele nacht wakker was en de hele dag sliep, zoals alle kinderen.

De verpleegster had extra werk aangenomen om te helpen tijdens de coronaviruspandemie en had geen idee dat haar zoon eronder leed.

Hij had geen geschiedenis van psychische problemen en Tracey zag zijn humeurigheid als die van een typische tiener.

Maar toen ze na een nachtdienst thuiskwam, veranderde haar leven in enkele seconden toen ze ontdekte dat Sam was overleden.

Tracey zei: ‘Ik was aan het werk. Ik kwam ’s morgens thuis en de lichten waren allemaal aan in het huis. Ik dacht ‘dat is raar, waarom zijn de lichten aan?’ Ik maakte een kopje thee en ging toen naar boven.

Ik dacht: ‘Ik zal zijn licht uitdoen’. Ik opende zijn slaapkamerdeur en zijn bed was leeg. Ik dacht: ‘Waar is hij gebleven? Toen keek ik om me heen. En daar hing hij.’

Tracey beweert dat Sam ‘altijd aan het lachen was en grapjes maakte’. Er waren weinig tekenen dat hij er aan dacht om zijn leven te beëindigen.

Tracey zei: ‘Sam had een hart van goud. Dat zegt iedereen altijd over hem. Hij was echt een goede jongen en hij zou willen dat ik zou helpen.

Als je een 14-jarige jongen was, zou je hem willen zijn. Hij hield van sport. Hij had alles wat hij wilde. Daarom is het zo moeilijk.;

Lees ook  Ze rolt een KitKat in deeg en ontdekt een ontbijt recept dat om te watertanden is!

De moeder-van-drie gelooft dat de strikte lockdown een sleutelrol heeft gespeeld in Sam die zich geïsoleerd voelt en zei dat kinderen ‘lijden’.

Tracey zei: ‘We hadden het als volwassenen moeilijk toen we in de lockdown gingen en ik denk dat het moeilijk is voor de kinderen om uit de routine te komen.

Ik denk dat [scholen die gesloten zijn] een groot deel van wat er met Sam is gebeurd hebben gehad omdat hij zich zo geïsoleerd voelde.

Ik weet dat veel van de kinderen nog steeds uit zouden gaan en elkaar zouden ontmoeten, maar dat kon hij niet doen.

Omdat ik ook op een COVID-afdeling werkte, maakte ik me zo’n zorgen over het feit dat hij iets zou verspreiden.

‘Deze kinderen lijden. Ik hoop alleen dat we niet teruggaan naar een andere lockdown. Er zijn meer mensen gestorven aan zelfmoord in augustus dan aan COVID.’

Sinds Sam is overleden voert Tracey nu campagne om de geestelijke gezondheidszorg op scholen te verbeteren – maar beweert dat er ook thuis open discussies moeten plaatsvinden.

Tracey zei: ‘Je wilt niet denken dat je dat zaadje in hun hersenen stopt, maar zoals de wereld nu is, ervaren ze nu zoveel meer dan toen wij jong waren.’

‘Ik denk dat kinderen hun ouders niet van streek willen maken door hen te vertellen dat ze zich zo voelen.

Als de ouders het gewoon vragen, breekt het die barrière af. Dat gesprek van vijf minuten kan het leven van je kind redden.’

‘Ik heb vanmorgen vijf mensen contact met me laten opnemen die zeiden dat ze dankzij die post gisteravond met hun kinderen spraken en zich niet realiseerden hoe slecht ze zich voelden. Ze hadden geen idee dat hun kinderen zich zo voelden.’

‘Als dit één persoon helpt, één ouder, die hun kind heeft gered, dan is dat het waard. Ik wil deze kinderen helpen. Het curriculum moet veranderd worden.

We richten ons zo erg op lichamelijke opvoeding en geestelijk welzijn, dat we ernaast moeten zitten. Zelfmoordcijfers zijn zo hoog in dit land.’

Slapen naast iemand die snurkt, kan je levensverwachting beïnvloeden, toont onderzoek

Yvonne “Mijn meloenen schrikken mannen af” (foto’s)