in

Moeder krijgt gelijk van rechter: oma moet foto’s kleinkinderen direct van Facebook halen

De rechtbank in Arnhem heeft beslist dat een vrouw foto’s van haar kleinkinderen van Facebook en Pinterest moet verwijderen. De oma had geen toestemming om die foto’s te publiceren en haar dochter, met wie zij ruzie heeft, spande een kort geding tegen haar aan. De rechter heeft nu beslist dat de vrouw de foto’s dient te verwijderen.

Haar dochter heeft drie kinderen, van 14, 6 en 5 jaar oud. De oudste heeft zeven jaar, tot april vorig jaar, bij zijn grootouders gewoond. Daarna is hij bij zijn vader gaan wonen. De vrouw en haar ex hebben samen het gezag over de jongen en zij heeft als enige het gezag over de jongste twee en al zeker een jaar geen contact meer met haar moeder vanwege een ruzie. Toen ze zag dat haar moeder foto’s van haar kinderen op Facebook had gezet, sommeerde ze haar afgelopen februari via een advocaat die te verwijderen. De vader van de kinderen wilde ook niet dat de foto’s op Facebook stonden.

Lees ook  Eva Jinek stopt vroegtijdig met Jinek: ‘Het gaat gewoon niet meer’

De oma zou daar geen gehoor aan hebben gegeven, ook niet nadat ze haar er nog een keer op had gewezen. Uiteindelijk spande de vrouw een kort geding aan.

Speciale band
Op de zitting twee weken geleden liet haar moeder, de grootmoeder van de kinderen, weten dat ze de foto’s al had verwijderd, op eentje na. Het was een foto van de oudste en ze vroeg de rechter of ze die mocht laten staan vanwege de speciale band die ze met de jongen had. Ze had tenslotte jaren voor hem gezorgd.

Lees ook  Vader laat haar baby in de steek als ze haar gezicht ziet – 22 jaar later laat ze de wereld zien dat schoonheid altijd van binnenuit komt

Verder bleek ze nog een foto van haar dochter en de kinderen op Pinterest te hebben staan. Daar had ze al jaren niets meer mee gedaan, stelde ze.

Dwangsom
De rechter oordeelde twee weken na de zitting dat de grootmoeder beide foto’s moet verwijderen en geen nieuwe afbeeldingen van haar kleinkinderen op social media mag plaatsen. Ze heeft geen toestemming van de ouders en haar emotionele band met de oudste doet daar niets aan af.

De dochter had gevraagd een dwangsom op te leggen van 250 euro per dag als de foto’s toch bleven staan. De rechter hield het op een dwangsom van 50 euro per dag met een maximum van duizend euro.

Gezin al week geterroriseerd door onbekenden: “Twee betonblokken door de ramen, waar zal dit eindigen?”

Ouder echtpaar wordt huis uitgezet nadat kleinzoon hen oplichtte en hun huis verkocht