in

Moeder (44) overlijdt omdat dokter kanker verzwijgt

Een bizar verhaal uit België. Een 44-jarige moeder van drie jonge kinderen is daar overleden, omdat haar gynaecoloog vijf jaar lang verzweeg dat de vrouw kanker had.

 

The image of a gynecological chair

Uiteindelijk stierf Adelheid Wijnant aan baarmoederhalskanker, slechts een paar weken nadat ze erachter kwam dat ze aan de ziekte leed. Achteraf bleek dat gynaecoloog Daniëlla B. al jaren wist van de aanwezigheid van de tumor, maar niets zei. Een drama, aangezien de vrouw drie kinderen van 9, 11 en 12 jaar achterlaat, meldt Het Laatste Nieuws.

Lees ook
Urine drinken en kakkerlakken eten als straf van de baas voor niet bereiken doel

Afwijkende waarden
Gynaecoloog Daniëlla B. staat deze week terecht in de bizarre zaak, net als haar collega Petra S. Wijnant kwam in 2015 voor het eerst bij B. voor een uitstrijkje. Na onderzoek bleek dat ze afwijkende waarden had, iets wat B. eigenlijk had moeten melden. Twee jaar later gebeurde hetzelfde, ook toen waren er alarmerende waarden gevonden maar Wijnant werd niet ingelicht.

Zelfs wanneer Wijnant klaagt over bloedverlies, wordt er niet tot actie overgegaan. Eerst krijgt de jonge moeder een nieuwe pil. Maanden later komt Wijnant met dezelfde klachten terug en wordt ze geholpen door S., omdat B. met zwangerschapsverlof is. S. waarschuwt haar B. over de klachten, maar wederom onderneemt B. geen actie. Wanneer Wijnant erachter komt dat ze kanker had, is het al te laat.

Lees ook
Man in ziekenhuis met antitankprojectiel in achterste

Vermijdingspathologie
Volgens B. was er sprake van ‘vermijdingspathologie’. „Ik kon het niet aan om de patiënt op te bellen en durfde het ook niet aan collega’s te zeggen”, stelt ze tijdens de rechtszitting. Het is nog niet duidelijk welke straf de gynaecoloog krijgt, maar weduwnaar Pieter van de Casteele hoopt op een rechtvaardige straf. „Bij alles worden onze kinderen en ik eraan herinnerd dat Adelheid er niet meer is.”

Vlaamse kleuter hersendood na slok zeewater

Mannen dragen steeds vaker string: Wat vinden we er van?