in

Minder dan 7 uur per nacht slapen heeft ernstige gevolgen voor je lichaam: dit zijn ze

Weinig of slecht slapen schaadt ons lichaam en niet alleen vanuit het oogpunt van gemoedstoestand of energieverbruik, er zijn andere problemen die het gebrek aan slaap kunnen veroorzaken.

Een volwassene zou gemiddeld tussen de 7 en 9 uur per nacht moeten slapen, maar helaas slapen de meeste mensen minder of vinden het niet belangrijk om al die tijd te rusten, omdat ze zich altijd fit voelen.

In werkelijkheid speelt slaap een fundamentele rol bij het gezond functioneren van ons lichaam en leidt te weinig slaap tot ernstige gevolgen.

Niet goed slapen kan leiden tot gewichtstoename: slaap werkt op verschillende functies van ons lichaam, een van deze heeft te maken met de moleculen die het hongergevoel reguleren. Minder slapen zorgt ervoor dat je vaker honger hebt, vooral suikers en vetten die het lichaam vraagt.

Lees ook  Famke Louise laat niets aan je verbeelding over met deze foto:

Weinig of niet slapen kan huidproblemen veroorzaken: nachtbraken of een paar uur slapen, zorgt niet alleen voor de klassieke donkere kringen onder de ogen, maar kan ook andere huidproblemen veroorzaken.

• Het kan bijvoorbeeld collageen beschadigen, het eiwit dat onze huid glad en soepel maakt, om het vroegtijdig te laten verouderen.

• Weinig slapen kan ook meer ernstiger ziekten veroorzaken: sommige hiervan zijn hartaanvallen, infarcten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, diabetes, beroerte. Bovendien wordt geschat dat 90% van de mensen die lijden aan slapeloosheid last hebben van geassocieerde aandoeningen, die soms niet gemanifesteerd worden.

• Slecht of weinig slapen leidt tot verslechtering van het geheugen: slaap helpt bij het opslaan en consolideren van de geassimileerde gegevens gedurende de dag. Niet voldoende rusten zorgt ervoor dat onze hersenen deze activiteit niet op bevredigende wijze kunnen uitvoeren.

Lees ook  15 prachtige meisjes die enorm lelijk kunnen zijn (foto’s)

Niet rusten leidt tot processen van cognitieve vertraging: het vermindert de aandacht, het concentratievermogen en het oplossen van problemen. Je zult ook moeite hebben met studeren.

• Minder dan 6 uur per nacht slapen maakt je meer vatbaar om te lijden aan depressie: slapeloosheid wordt een vruchtbare voedingsbodem voor de verschijning van vormen van depressie en angst.

• Niet voldoende slapen vermindert het libido: ook het seksueel verlangen is gerelateerd aan slaap. Niet goed rusten leidt tot een vermindering van het libido.

Slapen is te belangrijk voor onze cognitieve en fysieke functies om het op te offeren. Het is noodzakelijk om te proberen het juiste moment aan het rusten te wijden om beter te leven en altijd vol energie en positief te zijn.

Permanent ‘gevouwen’ man: Als ik opgewonden raak gaat het mis..

Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: ‘Dat ding heeft mijn leven verpest’