in

Mensenrechtenhof: vaccinatieplicht mag ingevoerd worden

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft de knoop doorgehakt: Vaccinatie mag verplicht worden.

Belangrijke uitspraak door het hof in Straatsburg: bepaalde vaccinaties mogen verplicht worden. Voorlopig gaat het nog niet om inenting tegen corona, maar volgens mensenrechtendeskundige Nicolas Hervieu wordt daar wel ruimte voor geschept.

De uitspraak werd gemaakt aan de hand van de situatie in Tsjechië, waar inenting tegen negen verschillende ziektes voortaan verplicht is bij kinderen.

Weigeren de ouders een spuit in de arm van hun kroost te laten zetten? Dan krijgen ze een boete en een eventueel verbod om hun nazaat bij de peuterschool langs te brengen.

Lees ook  Leerling volledig door het lint op school, meerdere gewonden: ‘Verschrikkelijk dat zoiets gebeurt’

Conflict
Het Hof geeft toe dat de uitspraak enigszins in conflict is met iets anders waar de mens in principe gewoon recht op heeft: “respect voor privé-, familie- en gezinsleven”, maar volgens de juristen gaat de volksgezondheid voorop.

Landen kunnen dat recht daarom – in beperkte mate – negeren. De plannen van Tsjechië vallen in ieder geval binnen dat besluit.

Lees ook  Heel veel gratis paaseitjes testen? Reageer dan op deze vacature

Corona
Volgens Nicolas Hervieu is het de volgende stap richting vaccinatieplicht. De Fransman gaf aan dat het hof een principe onderschrijft: mensen die weinig gezondheidsrisico lopen, kunnen gevraagd worden om zich in te enten om de rest van de bevolking te beschermen.

De optie om corona-inentingen te verplichten voor bepaalde bevolkingsgroepen zou dus zomaar een keer op tafel kunnen komen bij de Europese landen. Wat Nederland betreft: ons kabinet zei tot nu toe dat vaccinatie gewoon vrijwillig zou moeten blijven.

Man aangehouden na schieten vanaf balkon, 7 wapens aangetroffen

Gaby Blaaser vertelt hoe vaak ze met zichzelf… Je weet wel wat we bedoelen