in

Meningokokken B komt niet in Rijksvaccinatieprogramma

Het ministerie gaat meningokokken type B niet opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee volgt staatssecretaris Paul Blokhuis het advies van de Gezondheidsraad op.

In een brandbrief riepen medici onlangs nog op om het meningokokken-b vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) op te nemen voor de bescherming van kleine kinderen. Maar de Gezondheidsraad adviseerde het vaccin niet op te nemen in het vaccinatieprogramma. Het ministerie neemt dat advies nu over.

Lees ook  Yolanthe deelt grappige video waarbij het sporten een keer niet zo lekker gaat

Sinds 2002 gevaccineerd
Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ernstige ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. In Nederland komt de ziekte regelmatig voor.

Sinds vorig jaar zitten de varianten meningokokken A,C,W en Y in het vaccinatieprogramma. In enkele andere landen zit nu ook meningokokken B in het vaccinatieprogramma.

Onduidelijkheid
Een inenting is wel op eigen kosten te krijgen. Hij komt niet in het programma doordat onvoldoende bekend is hoe effectief het is. Zo geeft het vaccin relatief veel bijwerkingen (hoge koorts) en is het vaccin niet kosteneffectief.

Lees ook  The Voice Senior verbluft met adembenemende optredens en iedereen snakt naar meer.

In 2018 werd 36% van alle gevallen van meningokokkenziekte veroorzaakt door meningokokken B. Er zijn toen in totaal 74 gevallen gemeld, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Meningokokken B komt vooral veel voor onder kinderen jonger dan 5 jaar.

Hoogvliet herdenkt vermoorde Diya (8): ‘Sociaal meisje dat opkwam voor gepeste kinderen’

Overleden man (74) bij aanslag Utrecht in auto door kogels getroffen