in

Mark Rutte: Werkgevers, verhoog de lonen als dat kan want de belastingen gaan flink omhoog

Slecht nieuws want we gaan allemaal de komende tijd een stuk meer betalen. „Lastenverzwaringen zijn onvermijdelijk”, liet Mark Rutte weten tijdens de meest recente persconferentie. Hoe dat er precies uit gaat zien is nu nog onduidelijk.

Het kabinet is nog druk bezig met discussiëren met andere partijen over de gaten die in de begroting zitten. Vanavond zullen ze verder gaan met de gesprekken.

Dat de gesprekken verder gaan is goed maar Rutte heeft alvast gewaarschuwd dat de belastingen flink omhoog zullen gaan: „Ik ga er vanuit dat er ook lastenverzwaringen in zitten. Dat is onvermijdelijk.”

Lees ook  Vijf agenten gewond door rellende jongeren Den Haag

Kosten wegwerken
Er zijn een aantal flinke kosten geweest de afgelopen tijd en de overheid kan dat op verschillende manieren aanpakken, de laatste optie is vaak de belastingen verhogen maar dat is nu wel wat er gaat gebeuren als we Rutte moeten geloven. Dit is ook voor het eerst dat Rutte dit zo duidelijk heeft gemaakt.

Oorzaken
De gaten in de begroting komen onder andere door de oorlog in Oekraïne omdat we op dit moment erg veel moeten betalen voor bijvoorbeeld gas.

Veel gas moet worden opgevuld zodat we als land minder afhankelijk zijn van Rusland. Maar er zijn meer kosten die de overheid heeft, zo is er meer geld nodig voor defensie maar ook de AOW moet meestijgen – dan praten we over ongeveer 2,5 miljard per jaar.

Lees ook  Overlastgevende asielzoekers in asielcentra steeds meer asociaal en gewelddadig

Advies van Rutte
Rutte: ’werkgevers, verhoog de lonen als dat kan’, vraagt hij aan in principe elke werkgever in Nederland. Rutte benadrukt dat als het goed gaat met het bedrijfsleven, werkgevers ook prima de lonen kunnen verhogen – wel „waar dat verstandig kan.”

Rutte heeft echter ook gezegd dat hij verwacht dat er nog wat bedrijven failliet zullen gaan als de coronasteun stopt.

Sarah van Soelen laat haar ‘meloenen’ uit jurkje floepen op vakantie in Dubai

18-jarig meisje komt om het leven bij dodehoekongeval