in

Man eet 17 jaar lang niets anders dan Chicken Nuggets en frieten.

Een man heeft in de Britse krant Mirror getuigd over hoe hij bijna twintig jaar lang overleefde op niet veel meer dan chicken nuggets en frieten. En hoe hij er daarna in slaagde, van de ene dag op de andere, zijn eetgewoonten plots te veranderen.

Ryan Howarth (21) heeft het sinds zijn vier jaar moeilijk om iets anders te eten dan chicken nuggets en frietjes. Ryan lijdt aan selectieve eetstoornis, een soort eetfobie, en voedt zich al 17 jaar lang enkel chicken nuggets en frieten – en heel occasioneel eens steak, worst, pasta of snoep. Ander voedsel voelde voor hem al die tijd zo vreemd aan, dat hij het onmogelijk naar binnen kreeg.

“Ik dacht vroeger dat dat nu eenmaal mijn leven was”, legt Ryan uit bij Mirror. “Dat ik gewoon de dingen at die ik wilde eten. Als mensen me vroegen om eens wat anders te eten, reageerde ik zoals mensen zouden reageren als je hen zou vragen om iets exotisch te eten, zoals insecten. Het voelde gewoon vreemd aan.”

Lees ook  Politie vraagt om scherp te zijn voor deze listige inbrekerstruc.

Therapeut

Omdat Ryans familie hem maar bleef wijzen op zijn ongezonde eetgewoonten, ging hij te rade bij een therapeut. Die verplichtte hem om, nog voordat hij de kamer weer verliet, toch eens wat andere etenswaren uit te proberen. “Toen ik nog met hem in de kamer was, at ik een plots zonder aarzelen een hoop verschillende dingen. Nu eet ik zo veel verschillende dingen. Er zijn dingen die ik lekker vind, en dingen die ik niet lekker vind. Maar ik probeer alles uit.”

“Het is fantastisch hoe ik dingen lekker vind waarvan ik dacht dat ik ze nooit ging lusten. Zo dacht ik nooit dat ik ananas zou lusten, maar nu is het één van mijn favoriete dingen.”

Lees ook  Zo zag Dr. Phil er vroeger uit

Restaurant

Amper een maand na zijn ommezwaai, voelt Ryan zich al een pak gezonder. Voordien had hij lage energiewaarden, moest hij vitaminesupplementen nemen en at hij chocolade telkens hij zich te zwak voelde. “Het is fantastisch. Ik voel me gezonder en ik voel dat ik doorheen de dag een pak meer energie heb.”

Een ander voordeel: vroeger vermeed Ryan etentjes en restaurantbezoeken, maar nu kan hij er echt van genieten. “Ik zat vroeger nooit met mijn familie aan tafel. Ik had altijd het gevoel dat ik hen teleurstelde en ik stelde mezelf ook teleur. Nu weet ik eindelijk hoe het is om samen met mijn gezin te tafelen. Dat is echt leuk.”

Circus aap na jaren aan de ketting eindelijk gered. Omstaanders zien tranentrekkende, eerste ontmoeting met nieuwe vriend.

Jongen kocht schilderij voor amper 2 dollar. Maanden later beseft hij dat het echt pareltje is.