in

“Mama, kom me halen!”, riep Jessica (12) nog aan de telefoon. Sindsdien vernam haar moeder niets meer van haar dochter

Toen de Colombiaanse Adriana Ramirez (38) dinsdagavond haar flat in de Grenfell Tower verliet om te gaan werken, had ze wellicht nooit gedacht dat het de laatste keer was dat ze haar dochter Jessica Urbano (12) ooit zou zien. Want enkele uren later brak in het woonblok een allesverwoestende brand uit. Daarbij vielen tot nog toe 58 slachtoffers te betreuren.

Jessica was na het vertrek van haar moeder even helemaal alleen in de flat, die zich op de twintigste verdieping bevond. Haar oudere zus Melani was namelijk op stap in het centrum. Maar dan sloeg iets na 12 uur ’s nachts plots het noodlot toe. Door een mogelijk technisch defect brak er brand uit op de vierde verdieping. Het vuur verspreidde zich nadien razendsnel.

Toen Adriana, die op 800 meter van de Grenfell Tower werkt, het nieuws van de brand van haar bas vernam, spurtte ze naar huis. Terwijl ze onderweg was, kreeg ze een verontrustend telefoontje van haar dochter.

“Jessica vertelde me dat ze zich al op de trappen bevond. Ze riep ‘Mama! Mama! Mama! Kom me halen!’. Ik kon haar alleen maar aanraden om de trappen verder naar beneden te nemen, en dat ik haar daar zou opwachten. Maar dan viel de lijn plots weg”, getuigt Adriana. Het was de laatste keer dat ze met haar dochter zou spreken.

Lees ook  5 bejaarde broers en zussen wonen samen in hetzelfde bejaardentehuis, en tonen ons de echte betekenis van familie.

Naar binnen lopen

Vrienden en familieleden van Jessica geven de hoop niet op. Via t-shirts, met daarop een opsporingsbericht, hopen ze alsnog het kleine meisje op het spoor te komen.FOTO: EPA

Van zodra Adriana arriveerde aan de brandende toren, botste ze op een zone die afgesloten was door de hulpdiensten, die haar beletten om in het brandende gebouw te lopen. “Ik zag het vuur vlak voor mij. Maar ik moest en zou het gebouw in rennen, dat heb ik ook naar de brandweermannen geroepen. Maar ze hebben me niet doorgelaten.”

“Ik kon toen alleen maar hopen dat mijn dochter mijn raad had opgevolgd en verder de trappen naar beneden had genomen. Dan zou ze wellicht veilig buiten geraakt zijn.”

Jessica’s vader, gescheiden van Adriana, heeft een flat op het derde verdiep en ontvangt diezelfde avond ook een telefoontje van zijn dochter. Maar ook hij kon zijn dochter niet redden. Het rookgordijn en de vlammen waren zodanig intens, dat hij enkel nog zijn eigen leven kon redden door snel uit het gebouw te vluchten.

Geen identiteit

Woensdagochtend, terwijl de brandweer nog volop aan het blussen was, startte Adriana samen met een vriendin een zoektocht langs vijf ziekenhuizen in Londen, waarvan ze wisten dat er patiënten van het inferno lagen.

Lees ook  Dit meisje zit aan tafel met een oudere man en er gaat iets niet goed. Dan komt er iemand in actie.

Maar daar dook al snel een praktisch probleem op: van de 75 (zwaar)gewonden die er verzorgd werden, was van niemand de identiteit geweten. “Ze lieten me bovendien ook niet toe tot de ziekenhuiskamers, zodat ik niet met mijn eigen ogen kon zien of mijn dochter er al dan niet lag”.

Zoekactie

Nu Adriana nog steeds geen duidelijkheid heeft over de toestand van haar dochter, is ze sinds donderdag een grootschalige zoekactie gestart. In de omgeving van de uitgebrande woontoren heeft ze honderden opsporingsberichten verspreid en omhoog gehangen.

Maar nog steeds heeft ze geen nieuws. Adriana beseft dan ook stilaan dat ze de hoop om haar dochter ooit leven terug te zien stilaan moet opbergen. “Ik heb afgelopen nacht slechts een uur geslapen. Net als de nacht voordien. Maar ik kan gewoon niet slapen. Ik wil gewoon weten waar mijn dochter is. Maar ik denk dat ik me maar beter op het ergste kan voorbereiden. Terwijl ik eigenlijk de persoon zou moeten zijn die gestorven was. Ik wou echt dat ik in de toren was achtergebleven. En niet mijn dochter.”

Leer hoe je huidkanker kunt herkennen en tips om het zoveel mogelijk te voorkomen

Gebruik jij al azijn in je tuin? Na het lezen van DIT zul je dat zeker overwegen!