in

Loodgieter Philip (29) redt leven van 8 maanden oud Roxanne met levertransplantatie

De kleine Roxanne Verlinden werd in maart geboren met een afwijking aan de lever. De dokters wilden snel op de bal spelen en niet wachten tot er een match kwam op de transplantatielijst. En dus sprong Roxannes peter Philip (29) in de bres.

Het is extra druk in het loodgietersbedrijf van de familie Verlinden in Bonheiden. Vader Jan en zijn zonen Pieter en Johan zullen het een tijdje zonder broer Philip moeten bolwerken. Die laatste heeft wel een goed excuus. Hij is het leven van zijn nichtje – en petekind – Roxanne aan het redden.

Wachtlijst van jaren
Kort nadat het meisje op 25 maart geboren werd stelden de artsen problemen aan haar lever vast. Ze zou een transplantatie nodig hebben en ze besloten om haar op een wachtlijst te zetten.

Lees ook
De wijnglasfles voor baby’s bestaat gewoon echt!

“Maar een paar weken geleden kwam alles in een stroomversnelling”, vertelt Johan Verlinden. “De toestand van Roxanne was niet stabiel genoeg om te kunnen rekenen op de wachtlijst. Dat kan zelfs jaren duren. Het moest sneller gaan. En dus hebben ze de familie gecontacteerd.”

Tot feestdagen herstellen
Pieter en zijn vrouw, de ouders van Roxanne, kwamen omwille van verschillende redenen zelf niet in aanmerking voor de orgaandonatie. Maar zijn jongere, eeneiige tweelingbroers wel. “We hebben zelfs dezelfde bloedgroep als Roxanne, er zou dus ook geen bloedtransfusie nodig zijn”, zegt Johan. “We stelden ons allebei kandidaat om ons nichtje te helpen genezen. Uiteindelijk is Philip de uitverkorene.”

Chirurgen zullen op woensdag een stuk van de lever van de twintiger wegnemen en transplanteren in het lichaam van zijn petekind. Daarna zal de donor nog enkele dagen op de afdeling intensieve zorgen moeten doorbrengen. Maar volgens de dokters zal hij tegen de feestdagen het gewone leven wel stilaan kunnen hervatten. Voor Roxanne zal het herstel iets langer duren.

Lees ook
Meisje van 11 pleegt zelfmoord na pesterijen: “Juf heeft aanzet gegeven”

Broer neemt afspraken over
De familieband bij de Verlindens is groot. Ze doen alles voor elkaar, vertelt Johan: “In ruil voor de heldendaad van mijn tweelingbroer neem ik de komende weken al zijn afspraken over. Dat zijn er toch 80 à 90. Philip is bij ons gespecialiseerd in onderhoud en herstelling van verwarmingsinstallaties en die klanten kunnen niet wachten tot hij terug op de been is. Ik kon als installateur van nieuwe badkamers mijn projecten makkelijker verschuiven naar begin volgend jaar. De klanten hadden daar gezien de omstandigheden alle begrip voor.”

Roxanne zette de heldendaad van haar peter voor de operatie alvast dik in de verf op haar rompertje.

Zoe (20) probeert een 9-tot-5-baan, maar stopt al na één dag: “Dit is gewoon te intensief”

Dronken automobilist haalt dronken vriend op bij politiebureau