in

Lichaampje van baby gevonden in vuilniszak op zolder

De baby die gisteren in een vuilniszak in Brugge werd gevonden, is wel degelijk levend geboren. Dat wijzen de eerste resultaten van de autopsie uit volgens het parket. Deze middag wordt de vrouw voor de onderzoeksrechter geleid op verdenking van kindermoord, die beslist dan of ze aangehouden wordt. Intussen zijn er meer details bekend over de vondst van het lichaampje: zo werd de baby gevonden in een vuilniszak op zolder.

Het onderzoek zal nu moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd. De 23-jarige moeder wordt op dit moment verhoord en zal in de loop van de dag voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter op verdenking van kindermoord, zo meldt het parket.

Net geboren
Het lichaampje werd gisteren gevonden in sociale woonwijk de Blauwe Poort in Brugge, in een woning van een groot gezin. Het meisje lag in een vuilniszak op zolder. Het was meteen duidelijk dat het om een pasgeboren kind ging. Het lichaam lag er volgens de eerste bevindingen niet langer dan één of twee dagen.

Lees ook
Nicol: ‘Ik zit vol met drugs’

De moeder zou volgens haar sociale media afkomstig zijn van Portugal en woont in bij haar Angolese nonkel en zijn groot gezin. Volgens onze informatie wisten de andere gezinsleden niet dat zij zwanger was. Wellicht wilde de vrouw het kindje voor haar ouders verbergen.

In shock
De buren in de wijk waren enorm geschrokken toen ze het nieuws te weten kwamen. “We kennen de mama van op school. Voor ons was het een shock om te horen wat er gebeurd was”, zegt een buurvrouw. “Rond 21 uur kwam hier plots die ambulance toe. Dan de politie, de speurders met hun anonieme wagens en het labo. Niemand wist wat er gaande was. Tot het de volgende dag in de pers kwam. Ik vraag me vooral af wat er zich in haar hoofd afspeelde om zoiets te doen?”

Over de familie heeft de buurt geen kwaad woord te zeggen. “Ze zijn een enorm vriendelijke familie, zeggen altijd een ‘goeiedag’”, klinkt het. “Het enige opvallende is dat ze af en toe luidkeels evangelische liedjes zingen. Daarvoor zijn ze hier wel gekend. Ze hebben een zeer katholieke mentaliteit, zoveel is zeker.”

Lees ook
Dronken bestuurder wisselt van plek met hond om onder arrestatie uit te komen

Kindermoord
Nu de resultaten van de autopsie uitwijzen dat de baby levend geboren werd, kan de vrouw in verdenking worden gesteld van kindermoord. Gisteren was daar nog geen zekerheid over. Indien immers bleek dat het meisje niet meer leefde tijdens de bevalling, kon er geen sprake zijn van het bewust doden van een persoon, waardoor de vrouw in dat geval ook geen misdrijf zou hebben begaan. Nu blijkt dus dat het kind wel nog leefde, maar wellicht niet de nodige zorgen heeft gekregen na de geboorte. “Deze middag wordt de moeder voor de onderzoeksrechter geleid. Die zal beslissen of ze wordt aangehouden wordt op verdenking van kindermoord”, vertelt Tim Lescrauwaet aan HLN Live, “Wellicht zal dit het geval zijn en dan zal ze eerstdaags voor de raadkamer moeten verschijnen”.

Bij luie Rebecca eet je met handen van aluminiumfolie: Scheelt afwas

Mannen hinderen gezin op fietspad en mishandelen daarna de vader