in

Lichaam van vermiste zwemmer (19) gevonden na grote zoekactie rond gracht in Zutphen

Een 19-jarige man uit Zutphen is overleden nadat hij tijdens het zwemmen in een gracht onder water was verdwenen. Na een zoektocht van een uur hebben de hulpdiensten zijn lichaam gevonden. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Het jonge slachtoffer was in het bijzijn van een vriend. Ze wilden naar de overkant van de gracht zwemmen, maar dat ging mis. Het incident speelde zich rond 13.00 uur af langs de Louisesingel in het centrum van Zutphen.

Grote zoekactie
Een getuige zag dat de zwemmende jongen begon te spartelen en vervolgens onder water verdween, laat politiewoordvoerder Jaco van der Veen weten. De getuige sprong zelf in het water in een poging het slachtoffer te redden, maar zonder succes. De omgeving van de gracht werd daarna afgezet en er volgde een grote zoekactie.

Een sonarboot en duikers werden ingezet en een politiehelikopter zocht vanuit de lucht mee. Een traumahelikopter landde in het naastgelegen grasveld en op de kant stonden meerdere ambulances klaar. Een uur na de eerste melding liet een woordvoerder van de politie weten dat de kans klein was dat het slachtoffer nog levend zou worden gevonden.

Lees ook  Gezicht van meisje smelt in haar lichaam – 1 jaar later ziet ze er zo uit en choqueert de dokters

Reanimeren
Er is uiteindelijk ruim een uur naar de jongeman gezocht, toen om 14.07 uur zijn lichaam in het water werd gevonden. Er is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar die pogingen zijn volgens de politie na twintig minuten gestaakt. Zijn familie is op de hoogte gebracht. Aan getuigen van het incident wordt slachtofferhulp geboden. De vriend die bij hem was heeft als getuige een verklaring afgelegd.

Fluisterbootjes
Gé Wormgoor en Mirjam van Ast waren op het moment van de zoekactie op het water met twee fluisterboten vol passagiers. Van Ast zag een oudere man in de gracht springen om te helpen met zoeken, maar hij werd door de politie gesommeerd om weer uit het water te komen. ,,Toen heb ik hem een drijfkussen toegegooid, hem aan boord genomen en met de fluisterboot aan wal gebracht”, blikt Van Ast terug.

Lees ook  Zien: Sylvie Meis verrast met hele fijne bikinifoto in jacuzzi!

,,Ik schrok niet zozeer, maar wist wel meteen dat er iets helemaal mis was”, vult Wormgoor aan. Allebei hebben zij hun passagiers naar de kant gebracht, waarna ze met hun fluisterbootjes nog langs de randen van de gracht hebben meegezocht naar de drenkeling.

Minder verdrinkingsdoden
Het aantal verdrinkingsdoden onder Nederlandse inwoners neemt al jarenlang af, vooral onder kinderen onder de 10 jaar. De grootste groep slachtoffers van verdrinking betreft mensen boven de 60. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag op World Drowning Prevention Day naar buiten zijn gebracht. In totaal 80 inwoners van ons land zijn vorig jaar verdronken in open water of in en om het huis. Dat zijn er 27 minder dan een jaar eerder.

Man wil zijn jongeheer in tweeën splitsen om op alien te lijken

Spaanse trucker verkracht op zijn reizen naar Nederland eigen dochter (12)