in

Leven van scholier Anna werd in 1,3 seconde aan puin gereden: ‘Hij reed als een malle’

De bestuurder van de witte Mini reed ‘als een malle’ minimaal 31,6 kilometer per uur te hard over de Provincialeweg in Dordrecht, knalde door een stoplicht dat al 1,3 seconden op rood stond én schepte de toen 16-jarige scholier Anna met haar scooter.

Na zeven maanden coma overleefde de tiener het verkeersdrama, maar ze kan nooit meer lopen of praten en zit gevangen in haar lichaam.

De veroorzaker van het ongeluk, de 26-jarige Delano van H. uit Zwijndrecht, stond vandaag voor de rechter. ,,Een jong leven is voor altijd verwoest.’’

Het is één minuut voor vier op vrijdagmiddag 24 januari als de dan 16-jarige Anna zich met haar scooter opstelt voor het stoplicht bij de kruising van de Provincialeweg met de Hastingsweg van en naar Stadspolders in Dordrecht.

De populaire en levendige havo-scholiere van het Insula College komt net terug van een proefles boksen en is op weg naar huis. Het weekeinde staat voor de deur, tijd voor leuke dingen.

Als het licht op groen springt, geeft Anna gas. Een fietser achter haar ziet het meisje optrekken en als eerste de kruising oversteken. Een paar meter verder vliegt een witte waas voorbij.

Het is exact 16.00 uur. Een harde klap. De scooter en Anna worden tientallen meters meegesleurd door de Mini van de dan 23-jarige Delano van H.

24/7 verzorging nodig
Het meisje heeft geen schijn van kans. Met gebroken nekwervels, botbreuken, een klaplong en fors hersenletsel belandt ze op de intensive care.

Pas na zeven maanden ontwaakt ze uit een coma. Ze kan niks meer. Ze heeft waarschijnlijk de rest van haar leven 24 uur per dag verzorging nodig.

Lees ook  Kabinet verlengt coronawet met drie maanden tot 1 juni

Het enige wat wel goed werkt, zijn haar hersenen, maar praten kan ze niet. Met een aangestuurde computer moet ze communiceren.

,,Sinds 16.00 uur die dag staat de tijd stil voor Anna door jouw stoere en roekeloze rijgedrag’’, vertelt de moeder van het meisje tijdens de rechtszaak tegen Delano van H., de veroorzaker van de aanrijding.

Ze heeft hem vlak daarvoor dwingend verzocht zich om te draaien en haar recht aan te kijken. Huilend hoort Van H. het verhaal aan.

,,Ze had geen schijn van kans om uit te wijken, omdat jij nog snel iemand voor het stoplicht inhaalde. Het is een wonder dat je niet nog meer kinderen hebt geraakt die met de fiets overstaken.’’

‘In plaats van wijntje nu Brinta’
Met de vader van Anna naast zich schetst de Dordtse een beeld van het leven van Anna en de familie die voor haar zorgt.

De ouders van Delano van H. – die met zijn vriendin hebben plaatsgenomen naast diens advocaat – en familie en het zusje van Anna luisteren toe. Net als de rechter en officier van justitie.

,,In plaats van dat Anna nu zou beginnen met haar rijlessen, moeten wij haar voortduwen in haar rolstoel.

En in plaats van haar eerste wijntje te drinken, krijgt ze nu Brinta gevoerd. Je hebt haar zo ontzettend veel ontnomen.’’

”Ik kan me absoluut niet herinneren dat ik harder heb gereden dan 50 of 60”
– Delano van H., Verdachte

Lees ook  11-jarige jongen omgekomen

Tot grote ergernis van de familie zegt de verdachte niet beter te weten dat hij zich die dag aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur hield.

In een leenauto, omdat zijn eigen wagen na een inbraak voor reparatie bij Autotaalglas stond. Van H.: ,,Ik kan me absoluut niet herinneren dat ik harder heb gereden dan 50 of 60.

Ik zag het verkeerslicht oranje worden, niet rood. Ik heb de verkeerde beslissing genomen om door te rijden.’’

Volgens het Openbaar Ministerie vertelden talloze getuigen – fietsers en andere automobilisten – ‘toch écht wat anders’.

,,Iemand zei: ‘Wat een idioot’. Een automobilist stond voor het rode licht en zag u er doorheen rijden’’, somt de officier van justitie op.

”Het leed dat u hebt aangericht, is niet te beschrij­ven”
– Officier van justitie

Nog belangrijker bewijs is volgens haar een sensor op de witte leen-Mini die bij een snelheid van 81,6 kilometer per uur kapot was gegaan.

Berekeningen van vier lussen in het wegdek vertelden bovendien dat Van H. toen tussen de 86 en 95 kilometer per uur reed. ,,U reed als een malle. Het leed dat u hebt aangericht, is niet te beschrijven.’’

Strafeis
De aanklager eist een halfjaar celstraf en twee jaar rijontzegging. ,,Hij zal de rest van zijn leven levenslang hebben, maar dat is zijn eigen schuld’’, stelt de advocaat van Van H. in een reactie. Een celstraf vindt hij echter ongepast en hij dringt aan op een werkstraf.

Uitspraak is op 21 oktober.

Afscheidsmail agent maand binnenskamers gehouden door politietop

Jongen (13) overlijdt na snuiven aanstekergas