in

Leidse studentes na derde aanranding op rij: ’Ik voel me gewoon onveilig’

Leidse studenten huiveren nu opnieuw een jonge vrouw in de binnenstad is aangerand. Na een ver krachting op 6 november en een aanranding op 11 november was het deze week in de nacht van dinsdag op woensdag weer raak. Een 24-jarige vrouw in de Doelensteeg werd plotseling vastgepakt door een man, die na de aanranding vluchtte. De studenten vinden dat de gemeente in actie moet komen.

„Ik ben gewoon geschokt, want ik wist niet dat er hier zulke gekken rondlopen en fietsen.” Vera Zwennes, student taalwetenschappen, kon haar oren niet geloven toen ze hoorde dat er opnieuw een aanranding in de Leidse binnenstad had plaatsgevonden. Ze wijst naar het bordje met ’Doelensteeg’. „Op deze plek nota bene. Ongelofelijk. Dat moet echt aangepakt worden!” Zwennes zelf heeft ook al het nodige meegemaakt, vertelt ze. „Ik ben weleens een keer achterna gefietst door iemand. Dat was ook heel eng. Maar toen ben ik zo snel mogelijk een drukke straat ingereden, waarna ik hem kon afschudden. Dat mannen hier blijkbaar in staat zijn om vrouwen veel ergere dingen aan te doen, had ik niet kunnen denken.”

’Altijd samen fietsen’
Ook drie vriendinnen, allen lid van de studentenvereniging Augustinus, huiveren van de incidenten. „Ik ken iemand die het overkomen is”, zegt een van hen. „En dan komt het toch wel heel dichtbij hoor. Ik ben geen aansteller, maar ik voel me gewoon onveilig. Daarom probeer ik ’s avonds en ’s nachts altijd met iemand samen naar huis te fietsen. Al lukt dat niet altijd, want je woont nu eenmaal niet allemaal bij elkaar.” Studenten krijgen van hun verenigingen ook het advies om het in de groepsapp te melden als ze naar huis gaan of onderweg met anderen te bellen. „Meestal app ik mijn vriendinnen dan ook met de vraag of iemand nog wakker is en of ik haar kan appen als ik thuis ben”, zegt een van de leden. „Zodat ze weet dat alles ok is.”

Lees ook  Schutters nemen groep mensen onder vuur in Weert

Een andere student deelt haar live-locatie met haar vriendinnen, zodat die haar in de gaten kunnen blijven houden. „Want je bent nergens meer veilig”, zegt ze. „De ene keer gebeurt het in een steegje, zoals deze week, maar de andere keer ben je de klos op een grote weg als de Haarlemmerstraat. Eerst stond ik er nooit zo bij stil dat dit me zou kunnen overkomen, maar nu wel.”

Open brief aan de burgemeester
De reeks incidenten is voor afgestudeerd verpleegkundige Lindey van Weers aanleiding om op Facebook een open brief te schrijven aan burgemeester Henri Lenferink. Ze vindt dat er door de gemeente te weinig gedaan wordt. „Leidse studenten, jonge vrouwen, voelen zich onveilig.

Studentenverenigingen slaan de handen ineen. Ze hebben zelf maatregelen bedacht om onze eigen veiligheid te waarborgen. U gaf aan ’geen reden te zien tot extra maatregelen’. Hoeveel van dit soort gebeurtenissen moeten nog plaatsvinden voor er iets gebeurt? Hoeveel meisjes moeten nog voor hun leven getekend worden voor er meer blauw te zien is op straat? Hoeveel initiatief moet er nog vanuit onze kant komen voor het vanaf u komt? Wij voelen ons niet gehoord. Dus daarom, nogmaals, namens alle vrouwen uit Leiden: doe alstublieft iets!”

Ook Esther en Bente vinden dat het probleem keihard aangepakt moet worden. „Dan hoor ik mensen uit de politiek en de gemeente zeggen dat het aantal incidenten niet substantieel hoger is dan de afgelopen jaren”, snauwt Esther. „Maar daarmee wordt het alweer gerelativeerd, alsof het normaal is. Er moet juist publiekelijk afkeuring worden uitgesproken, zodat de daders echt weten wat ze aanrichten. Nog meer agenten kunnen ook helpen.”

Vraag naar sleutelhanger met alarm
Een student is online een petitie gestart, waarin gepleit wordt voor sleutelhangers met een alarm, gefinancierd door de gemeente, zodat vrouwen alarm kunnen slaan als ze in een noodsituatie verkeren. Inmiddels is de petitie bijna 1700 keer ondertekend (donderdag 13.00). Zwennes zou graag zo’n alarmsleutelhanger krijgen. „Voor de zekerheid. Ook al is het soms maar een klein stukje naar mijn huis, er kan toch net iets gebeuren.” Bente heeft er meer twijfels over. „Komt er dan echt binnen een paar seconden iemand naar je toe om je te helpen?”

Lees ook  Zo woont rapper Ali B

Burgemeester Lenferink laat in een reactie weten de zaak heel serieus te nemen. „Een ver krachting of aanranding is een verschrikkelijke gebeurtenis, die mij met afschuw vervult. Zulk gedrag is onacceptabel: je blijft van andere mensen af.” Hij benadrukt dat iedereen wie iets overkomt, aangifte moet doen bij de politie. Volgens hem zijn er wel degelijk al maatregelen genomen, naar aanleiding van de incidenten.

’Extra hulp bij aangifte’
Lenferink stelt dat er sinds 12 november extra gesurveilleerd wordt in de binnenstad en dat de politie extra rechercheurs op het onderzoek gezet heeft om de dader zo snel mogelijk te vinden. „Samen met de politie en de studentenverenigingen gaan we hun leden ook extra hulp bieden bij aangifte.” Hij wilde nog niet ingaan op de vraag of de ’alarmsleutelhanger’ een goede oplossing zou kunnen zijn.

De politie meldt dat de verdachte van de aanranding van deze week een licht getinte man van tussen de 18 en 25 jaar oud is. Hij heeft een normaal postuur, is 1.75 à 1.80 meter lang en heeft kort gedekt donker haar. Het dadersignalement is bij de drie gebeurtenissen verschillend, meldt de politie. Het lijkt er dus op dat het om meerdere daders gaat. ,,Maar we zijn nog volop bezig met het vooronderzoek, dus dat kunnen we nog niet met zekerheid zeggen”, laat een woordvoerder weten.

Barbie heeft nieuwe vlam met gezicht vol gevaarlijke tatoeages

Toch méér aan de hand met JAN SMIT?