in

Leerling volledig door het lint op school, meerdere gewonden: ‘Verschrikkelijk dat zoiets gebeurt’

Op een middelbare school in Schiedam is een 15-jarige leerling dinsdag volledig door het lint gegaan. Daarbij zijn meerdere personen lichtgewond geraakt. Een grote politiemacht moest ingrijpen. De schrik zat er goed in op school.

Het heftige incident deed zich voor op het Lyceum Schravenlant aan de Hugo de Grootstraat in Schiedam. Daar is een jongen dinsdag opgesloten in een scheikundelokaal op de tweede verdieping nadat hij door het lint was gegaan en liefst drie ramen vernielde. Hulpdiensten rukten massaal uit. De politie is met schilden naar binnen gegaan om de jongen te overmeesteren.

De 15-jarige jongen ontstak in woede tijdens een scheikundeles. Na een woordenwisseling met de docent ontstond een worsteling tussen de twee, waarbij andere docenten de leraar te hulp schoten. De jongen gooide met spullen, waaronder flessen met een scheikundige stof. Dat zorgde bij twee medeleerlingen voor irritatie aan hun ogen, een persoon liep een hoofdwond op. De leerlingen en docenten konden het lokaal verlaten, waarna ze de tierende scholier in de ruimte opsloten in afwachting van de politie.

Lees ook  27-jarige slachtoffer steekpartij Arnhem overleden, verdachte aangehouden

Wijkagent
Terwijl buiten het lokaal en de school door politie en brandweer maatregelen werden genomen om de jongen op een goede en veilige manier voor hemzelf en voor anderen onder controle te krijgen, lukte het de wijkagent door het vernielde raam contact met hem te krijgen. Het gesprek kalmeerde de jongen dusdanig dat hij zelf het lokaal uitliep en rustig kon worden aangehouden. Hij wordt verdacht van vernieling en mishandeling.

De situatie is inmiddels onder controle en het is weer rustig op de school. Alle leerlingen zijn naar huis gestuurd. Maar de schrik zat er buiten goed in. Sommige docenten kwamen even stoom afblazen en rookten een sigaretje. Wat er precies is gebeurd? Ook zij moeten het antwoord schuldig blijven. ,,Ik zat gelukkig niet in die klas, maar heb te doen met mijn collega”, zei een van hen. ,,Het is natuurlijk verschrikkelijk als er zoiets gebeurt. Zeker ook omdat de politie met man en macht uitrukte. Dat heeft op iedereen veel indruk gemaakt.”

Lees ook  Flitshuwelijk in Radboudumc voor covid-patiënt die trouwdag waarschijnlijk niet meer haalt

Eenzaam
Een groepje leerlingen raakte niet uitgesproken over het incident dat zich zojuist afspeelde. ,,Hij is gewoon ineens om zich heen gaan slaan met van alles en nog wat. Die ramen zijn best wel dik, dus je moet wel kracht hebben om die kapot te maken”, benadrukte één van hen. ,,Er ligt ook echt heel veel glas op het schoolplein.”

De school heeft aan ouders laten weten dat de jongen in kwestie ‘in psychische nood verkeerde en zichzelf niet meer in de hand had’. Volgens andere leerlingen werd de jongen gepest en was hij ‘kwaad op de hele wereld’. ,,Dat zou kunnen verklaren waarom je zoiets doet. Het is in elk geval wel heel erg allemaal. Vooral voor die jongen zelf natuurlijk”, aldus een meisje dat anoniem wil blijven.

Lyceum Schravenlant is een openbare scholengemeenschap voor havo en vwo (atheneum) en versneld vwo. De school telt ongeveer 700 leerlingen en bereikte in 2019 een mijlpaal toen het 150-jarig jubileum werd gevierd.

Maaike zet haar scheten op TikTok en maakt duizenden mensen aan het lachen

Drie doden bij ernstig ongeluk in dorpje in Flevoland