in

Laatste woorden van verdronken Marcin tegen zijn vrouw: “Ik moet ophangen, er zijn kinderen in nood”

De Poolse seizoensarbeider die afgelopen weekend verdronk in Nederland toen hij drie kinderen uit zee redde, had zijn vrouw in Polen aan de lijn op het moment dat hij in de gaten kreeg dat er tieners in nood waren.

“Het laatste wat Marcin tegen zijn vrouw zei, was: ‘Er is iets aan de hand met kinderen in het water, ik moet ophangen’.”

Dat vertelt de in Polen geboren Martina Janasz uit Den Haag aan het AD. Zij heeft contact met de familie.

“Marcins vrouw zat op dat moment tv te kijken met de kinderen. Een paar uur later werd ze vanuit Nederland gebeld dat haar man was overleden.”

Redding
Het drama rond de 37-jarige Marcin Kolczynski speelde zich zondag af in de Noord-Hollandse badplaats Julianadorp.

Marcin, die een vrije dag had, zat rustig alleen op een onbewaakt stukje strand. Hij had net dus zijn vrouw Monika aan de lijn, toen hij plots drie tieners in het water in de problemen zag komen.

Marcin ging het water in en wist de jongens te redden. Maar hij kwam zelf niet meer terug op het strand.

Lees ook  Amerikaanse vrouw komt om bij 'gender reveal party'

Een grote reddingsactie werd op touw gezet. Marcin spoelde een uur later aan, leefde nog, maar overleed bij aankomst in het ziekenhuis.

Volgens de Kustwacht waren er zondag gevaarlijke muistromen in de zee bij Julianadorp. Dat zijn plaatselijke, sterke stromingen van het strand naar de zee.

Niet lang daarna werd zijn vrouw Monika thuis in het Poolse dorp Kazimierz Biskupi gebeld met de verschrikkelijke mededeling.

“Ze had al een paar keer geprobeerd te achterhalen wat er aan de hand was, toen ze ineens werd gebeld vanuit Nederland dat haar man was overleden”, vertelt Martina.

Bijverdienen
De Poolse Nederlandse kent de familie niet, maar was zo aangedaan door het nieuws over Marcin dat ze op zoek ging naar gegevens van zijn familie.

Via sociale media lukte dat. Marcin blijkt drie kinderen te hebben, van 12, 10 en 2 jaar oud. “Het gezin heeft het niet breed.

Hij was hier voor twee maanden om als seizoensarbeider wat bij te verdienen, zodat ze op vakantie konden gaan.”

Martina besloot na het gesprek met Monika via de doneersite gofundme een crowdfundingactie op touw te zetten.

De hulp komt als geroepen voor de familie van Marcin. Geld voor repatriëring van het lichaam en de begrafenis is er niet. “Het lichaam is nog in Nederland.

Lees ook  Even binnenkijken waar André Hazes tegenwoordig mag logeren:

Monika heeft geen idee hoe Marcin naar Polen moet komen. Ze krijgt af en toe wel informatie van zijn Nederlandse werkgever, maar dat is in het Nederlands. Dat vertaalt ze dan wel maar dat maakt het niet allemaal begrijpelijk.”

Succes
De actie blijkt een succes, het geld stroomt binnen. “Ik had als doel eerst 1.000 euro, maar omdat het zo goed gaat heb ik het doel nu op 20.000 gezet,” zegt Martina.

“Ik wil ze naast de begrafenis ook wat extra geld meegeven.” Ook die grens is intussen al bereikt.

Martina hoopt ook dat de Poolse ambassade Marcins vrouw kan helpen. “Ik heb haar het nummer van de ambassade gegeven, dat ze misschien in contact kan komen met de familie van die kinderen die Marcin uit zee heeft gehaald.

Die weten natuurlijk precies wat er is gebeurd. Hij heeft ze gered, maar dat heeft hem vermoedelijk te veel kracht gekost om zelf nog uit het water te komen.”

Driejarig meisje gegrepen door tram: “Een spijtig ongeval”

Kind ’beschoten’ op schoolplein Barneveld