in

Kwetsbaar gezin laat zich opzettelijk besmetten met corona: ‘Bewust geen afstand gehouden’

Je met opzet laten besmetten met het coronavirus. Het klinkt gek en toch deed het gezin van Barbara* dit zonder enige twijfel.

Zijzelf, haar man en haar zoon willen zich namelijk niet laten vaccineren tegen het virus. Toen de vader van het gezin plots corona kreeg, bleek dat een geluk bij een ongeluk.

De zoon uit het gezin speelt wekelijks tennis en heeft een QR-code nodig om zijn sport te beoefenen.

“Zonder QR-code mag hij niet meer binnen sporten”, vertelt Barbara aan Hart van Nederland. “Je mag niet naar het toilet, je mag niks meer drinken. Je kunt eigenlijk helemaal niets meer.”

Bewust geen afstand
“Toevallig raakte mijn man besmet”, vervolgt Barbara. “We kregen van de GGD te horen dat we afstand moesten houden en moesten ontsmetten. Dat hebben mijn zoon en ik bewust niet gedaan.”

Lees ook  Afscheidsmail agent maand binnenskamers gehouden door politietop

Het gezin leefde een week lang zo dicht mogelijk op elkaar en uiteindelijk raakten zowel Barbara als haar zoon inderdaad besmet.

Na herstel van corona kon haar zoon een geldige QR-code aanmaken.

En dus kon hij weer wekelijks sporten, wat voor de familie het belangrijkste was. “We waren best wel blij, vooral voor onze zoon. Die heeft ook helemaal geen klachten gehad.”

Het gezin wil zich niet laten vaccineren, terwijl Barbara’s man COPD-patiënt is en dus kwetsbaar. Toch raakte het gezin niet in paniek op het moment dat hij besmet raakte.

“Ik kan niet zeggen dat we risico hebben gelopen. We zijn niet naar het ziekenhuis geweest en hebben niet naar de huisarts moeten gaan”, stelt Barbara. “Ik kan morgen ook op straat lopen en worden doodgereden. Die kans is er ook.”

Lees ook  Voor het eerst sinds juli meer dan 4000 coronagevallen in één dag

‘Totaal idioot’
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sprak zich eerder fel uit over het fenomeen dat mensen bewust ‘besmettingsfeestjes’ organiseren om corona te krijgen.

“Het leidt tot een enorme gezondheidsschade. En daar waar we met duizenden mensen in de frontlijn die crisis onder controle proberen krijgen, zijn er kennelijk een aantal mensen die het in hun harses halen om dit soort initiatieven te starten. Het is echt totaal idioot.”

Volgens het RIVM neemt de familie een groot risico. Zonder vaccinatie hebben ze 17 keer meer kans om in het ziekenhuis te belanden door het coronavirus. Bovendien komen niet-gevaccineerden 33 keer vaker op de IC terecht.

*De naam van Barbara is gefingeerd.

Twee konijntjes gedumpt in groene kliko in Ermelo

Politie hoort man in zaak vermiste Jaïr Soares (7)