in

Kun je veilig op bezoek als je (groot)ouders gevaccineerd zijn, maar jij nog niet?

De komende tijd zullen steeds meer ouderen het vaccin ontvangen. Als je familie of vrienden in de risicogroep hebt, heb je al maandenlang niet meer zorgeloos op bezoek kunnen gaan.

Nu steeds meer mensen het coronavaccin toegediend krijgen, staan veel naasten dan ook te popelen om weer op visite te gaan bij de meer kwetsbare groepen.

Maar kan dat meteen zodra het vaccin is toegediend? Of kun je beter wachten tot beide partijen ingeënt zijn?

Weer op bezoek
Het kan voor ouderen en andere kwetsbare groepen een grote opluchting zijn om het coronavaccin te krijgen.

Het normale leven komt daardoor weer een stapje dichterbij. Op dit moment hebben al meer dan een half miljoen Nederlanders de prik gehad en komende weken zijn steeds meer mensen aan de beurt.

Lees ook  15-jarige aangereden door trein

Misschien wil je direct op bezoek bij je ouders, of je opa en oma in de armen vliegen zodra zij beschermd zijn door het vaccin. Maar kan dit wel?

Altijd een risico
Zelfs als iemand het coronavaccin heeft gekregen, bestaat er altijd nog een kleine kans dat hij of zij het virus oploopt.

De bescherming is helaas niet 100 procent. Bezoekers ontvangen vormt daarom nog steeds een risico, helemaal als niet iedereen in het gezelschap al een vaccin heeft gehad.

Lees ook  André en Monique zetten eerste stappen in verzoening

De welbekende maatregelen als afstand houden, handen wassen en goed ventileren blijven dan ook van belang.

“Hoewel het vaccin bescherming biedt, is er altijd nog een kleine kans dat je corona krijgt. Oudere mensen lopen dan nog steeds meer risico op ernstig ziek worden, een ziekenhuisopname of zelfs overlijden”, legt arts Ronan Factora uit aan Healthline.

Wil je zeker weten dat je het veilig houdt, wacht dus nog even met knuffelen en afspreken in grote groepen.

Momenteel mag er maar één bezoeker per dag langskomen volgens de richtlijnen van de overheid, of je nu al gevaccineerd bent of nog niet.

Tot 3 jaar cel voor groepsver krachting meisje (14) in Rotterdam

Wat is het verschil tussen de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties?