in

Koning: ’Amalia is heel gevoelig’ We maken ons soms zorgen..

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, zo poseert het koninklijke gezin voorafgaand aan hun zomervakantie voor de pers.

Handig omzeilt koning Willem-Alexander vragen over de recente ontmoeting van koningin Máxima met de Saoedische kroonprins, over de vakantiebestemming en over foto’s van hen die op sociale media wél straffeloos kunnen worden geplaatst, zoals van een winkelmoment van afgelopen week in New York .

Het uitgangspunt van dit jaarlijkse fotomoment is: ‘Jullie krijgen de kans om opnames van ons te maken en in ruil daarvoor willen wij tijdens de zomervakantie onbespied met elkaar kunnen doormaken.’

,,Tot na de vakantie!” zegt de koning overduidelijk ter afsluiting van deze eerste familiesessie op Huis ten Bosch.

Ondertussen grapt hij dat hij volgend jaar ’ook op hakken’ komt om nog de langste van het gezin te kunnen zijn.

Dat is dan waarschijnlijk prinses Amalia. Over haar zegt de koning: ,,Ze is er geknipt voor.” Voor haar toekomstige rol van staatshoofd, bedoelt hij overduidelijk.

Lees ook  Autorijders krijgen de show van hun leven als ze zien wat de weg probeert over te steken

’Ze is er geknipt voor’
Enkele uren nadat prinses Ariane ook haar laatste dag op de lagere school afrondt, gaat het gesprek met de pers voor een belangrijk deel over de kinderen.

,,Ariane staat te trappelen om naar het Sorgvliet te gaan”, zegt de koning over het gymnasium, waar ook Ariane’s zussen Amalia en Alexia op zitten.

Gevraagd naar prinses Amalia, de troonopvolger, merken haar beide ouders op: ,,Ze is een gevoelig meisje. Zeer gevoelig voor andere mensen.” Soms maken we ons zorgen om haar.

De koning verduidelijkt: ,,Ze is zeer empathisch. Ofwel: ze is er geknipt voor.” Voor haar toekomstige rol van staatshoofd, bedoelt hij overduidelijk.

Enigszins ongemakkelijk was het gezin uit het stralend opgeknapte paleis over het grind naar de muur van camera’s toe komen lopen.

Vooral de prinsesjes lijken zich bewust van iedere stap. Het hoort bij een koninklijke opvoeding, om ook de laatste cameraschuwheid kwijt te raken in de veilige nabijheid van beide ouders.

Lees ook  Felle kritiek op foto’s van Enzo Knol: “Waarom zou je dat doen?!”

Prinses Amalia stapt koninklijk voort, Alexia zet haar ene been elegant voor het andere en Ariane leek gewoon door te lopen, zonder er al te veel bij na te denken.

’Sorry hoor’
Na wat plaatjes met z’n vijven vraagt één van de tientallen journalisten: ,,Nu alleen de dames, dat verkoopt beter!” De koning stapt vol begrip opzij.

De journalist zegt nog: ,,Sorry, hoor”, terwijl de koningin met de drie prinsessen wordt vastgelegd. ,,Geen zorgen”, reageert de koning. ,,Ik geniet er zeker zoveel van als u!”

Koning op hakken
Even later stelt hij voor om op een rij te gaan staan, van groot naar klein. ,,Nog één jaar en dan is ze de grootste!”, merkt een fotograaf op over prinses Amalia, die nu weliswaar al groter blijkt dan haar moeder, maar nét iets minder groot dan haar vader.

,,Dan ga ik ook hakken dragen!”, meldt de koning. ,,Daar houden we u aan!”, klinkt het uit het lachende pers-legertje op het gazon.

Sinterklaas hangt de was buiten: “Hij blijkt gewoon in Purmerend te wonen”

Nepbericht over mogelijke kinderlokkers wordt door politie verspreid via Facebook