in

Kleine orang-oetang is kaal van de honger – nu is hij helemaal hersteld en onherkenbaar

Toen Bujing de orang-oetang nog maar een klein baby’tje was, werd zijn wereld compleet vernietigd.

Stropers vermoorden zijn moeder pal voor zijn oogjes en namen Bujing gevangen, om hem daarna als huisdier te verkopen. Er werden snel kopers gevonden, een koppel uit Indonesië, die zeiden ‘veel van dieren te houden’. Voor 500.000 roepia’s (zo’n 30 euro) werd Bujing verkocht.

In het begin, toen Bujing nog een klein en schattig aapje was, zorgde het koppel heel goed voor hem. Maar, naarmate hij ouder en groter werd, werd hij onhandelbaarder. Uiteindelijk koos het koppel ervoor om hem buiten hun huis vast te binden.

Eenmaal buiten, werd hij minder regelmatig gevoed, en de mensaap begon te ontsnappen om voedsel van de buren te stelen. Op een van die rooftochten, kwam hij terug met twee diepe wonden in zijn nek, waarvan de littekens nog steeds zichtbaar zijn.

Lees ook  Schoolhond werd zo vetgemest dat hij nu dringend op dieet moet: “Verboden te voederen.”

In 2014 verbeterden eindelijk de omstandigheden voor het arme dier. Lokale autoriteiten en een team van International Animal Rescue (IAR) hoorden over de 5-jarige orang-oetang en haasten zich om hem te helpen.

Waarschijnlijk net op tijd.

„Het reddingsteam was erg bezorgd over de toestand van de orang-oetang,” vertelde IAR in een verklaring. „Bujing was aan een kant van het huis vastgebonden. Hij zag er erg mager uit en had geen haren door ondervoeding, wat ook zijn groei had belemmerd.”

Ze spraken met de eigenaars en legden uit dat het illegaal was om de mensaap te houden als huisdier. Het koppel stemde toe om Bujing aan hun mee te geven, waarna hij naar het rehabilitatiecentrum van IAR werd vervoerd.

Zodra hij daar aankwam, ging het team aan de slag om hem op te knappen. Omdat hij zo was verwaarloosd, moesten ze in het begin erg rustig aan doen, zodat hij niet teveel at.

Lees ook  De dierentuinbezoekers zien eerst niet wat de zeehond vasthoudt. Maar zodra ze het herkennen worden hun knieën week

Vier jaar later is Bujing compleet veranderd! Hij is nu een gezonde, harige, zelfverzekerde orang-oetang!

IAR wil Bujing zo snel mogelijk terug in zijn natuurlijke omgeving plaatsen, maar hij moet nog een paar dingen leren voordat hij klaar is voor deze stap.

„Hij zal klaar zijn om vrij te laten op het moment dat hij consistent het gedrag vertoont dat hij nodig heeft om in de natuur te overleven,” vertelde een woordvoerder van IAR aan the Dodo.

Hij maakt elke dag progressie en is steeds weer een stapje dichterbij om vrij te worden gelaten. Een dag die iedereen met veel blijdschap zal vieren!

7-weken oude pup herstelt nadat hij met elastiekjes om zijn pootjes is gevonden

‘Josje Huisman heeft haar eigen moeder op staande voet ontslagen