in

Jopie (82) zit vast in haar bovenwoning: “Ik ben ontzettend bang dat ik vereenzaam”

De 82-jarige Jopie Glas uit Egmond aan Zee is de wanhoop nabij. Ze lijdt aan reuma, heeft een vergroeide rug en komt nauwelijks nog de trap op en af van haar bovenwoning. Al twee jaar lang probeert ze via de woningcorporatie een woning op de begane grond te krijgen of een woning met een lift. Maar steeds grijpt ze ernaast. “Het is om moedeloos van te worden.”

Naar het verzorgingshuis mag ze nog niet. Daar is ze nog ’te goed’ voor. En Jopie Glas uit Egmond aan Zee wil het ook nog niet. Met heel veel moeite kan ze met de trap naar beneden waar haar rollator klaarstaat als ze boodschapje in Derp wil doen. “Ik ben al een paar keer gevallen. Ik red het gewoon niet meer.”

Want de trap is voor haar letterlijk een beer op de weg. Al eerder is ze gevallen. Twee verschoven ruggenwervels was het gevolg. “Mijn rug is daarna vergroeid”, vertelt ze aan NH Nieuws terwijl ze met moeite de trap oploopt. “Ik heb wel gevraagd of ze een lift konden plaatsen, maar dat was te duur. Een stoeltjeslift kon ook niet, want de muren kunnen dat niet houden.”

Urgentieverklaring
En dus begon de zoektocht naar een andere woning. In twee jaar tijd kwamen er in totaal vier geschikte woningen voorbij. Daar werd ze, tot haar grote verdriet, voor afgewezen. Mensen met een urgentieverklaring of statushouders waren haar voor. “Ik ben al 62 jaar lid van de woningbouwvereniging. Ze zeggen dat ik bovenaan de lijst sta maar ik merk er niks van. Vroeger waren ze een stuk menselijker en hadden ze nog respect voor de ouderen.”

Lees ook  Mensenrechtenhof: vaccinatieplicht mag ingevoerd worden

De situatie van Jopie gaat ook haar familie aan het hart. Bij schoondochter Jolanda knapte er iets toen zelfs de benedenwoning in het appartementencomplex van Jopie vrijkwam en niet aan haar werd toebedeeld. “De onderburen moesten helaas naar een verzorgingstehuis. Hoe mooi zou het zijn als mijn schoonmoeder daar had kunnen intrekken. Dan kon ze mooi in haar oude buurtje blijven en ook nog eens op de begane grond. Helaas bleek die woning al te zijn verloot.”

Gesprek
Kennemer Wonen betreurt de situatie van Jopie Glas. Ze laten weten het te begrijpen dat ze zo snel mogelijk gelijkvloers wil wonen. Er is inmiddels gebeld met Jopie en er wordt een afspraak gemaakt om bij haar langs te gaan voor een gesprek. “We hebben mevrouw uitleg gegeven wat de verschillende mogelijkheden zijn om een andere, meer bij haar huidige situatie passende, sociale huurwoning te bemachtigen. De verwachting is dat zij hierin op korte termijn kan slagen.”

Verder erkent Kennemer Wonen dat de beschikbare woningen op verschillende manieren verdeeld worden. Er kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen woningzoekenden, die volgens de gemeentelijke- en wettelijke afspraken buiten SVNK om gehuisvest moeten worden, krijgen rechtstreeks een woning aangeboden. Alle andere woningzoekenden moeten reageren op het gepubliceerde woningaanbod.

Lees ook  Dode gevonden in water in Delft, slachtoffer mogelijk door het ijs gezakt

Jopie ziet de toekomst in ieder geval niet al te hoopvol in. Ze is bang dat ze vereenzaamt als ze zo meteen in de winter haar huis niet meer uitkomt. “Ja daar ben ik zeker bang voor”, vertelt ze met tranen in haar ogen. ” Mijn man is overleden en dat was mijn steun en toeverlaat. Je kunt ook niet altijd afhankelijk zijn van je kinderen, die hebben hun eigen sores.”

Nijpend tekort
Volgens de Woonbond is de situatie van Jopie Glas niet uniek. Door het nijpende tekort aan sociale huurwoningen zitten meer ouderen in hetzelfde schuitje. “Daardoor komen we vaker dit soort situaties tegen waarbij mensen dringend een ander huurhuis nodig hebben, maar toch moeten wachten omdat iemand met een urgentieverklaring voor gaat”, aldus een woordvoerder van de Woonbond.

Toch zijn die urgentieregelingen volgens de Woonbond hard nodig. “Daarbij gaat het soms ook om mensen die bijvoorbeeld in een Blijf-van-mijn-lijfhuis zitten en anders op straat komen te staan. Je ziet dat er in een heleboel gemeenten een tekort is aan sociale huurwoningen en de wachttijden oplopen. Hierdoor komen gemeenten echt in de knel omdat meer mensen urgent iets nodig hebben en daardoor mensen die al in een vervelende situatie zitten aan het kortste eind trekken.”

Bob Dylan aangeklaagd voor seksueel misbruik minderjarig meisje

Groepje scooterrijders steekt auto in brand na verkeersruzie in Brunssum