in

Jongen scheldt boa uit voor ‘kankermongool’ en krijgt een uitbrander van zijn vader

Geen boetes en aanhoudingen vrijdagavond bij een actie van politie en boa’s in het Grindgat in de Rosandepolder tussen Arnhem en Oosterbeek.

Wel heeft een boa van de gemeente Renkum een jongen die hem uitschold voor ‘kankermongool’ zijn vader in zijn bijzijn laten bellen.

,Van zijn vader heeft hij aan de telefoon de wind van voren gekregen. Hij moest excuses maken en per direct naar huis komen.

Dit heeft ertoe geleid dat de jongen geen boete heeft gekregen’’, zegt de woordvoerder van de gemeente Renkum.

De plas in de Rosandepolder, het Grindgat, is populair bij jongeren. Zeker op warme dagen.

Het loopt af en toe zo de spuigaten uit dat Renkums burgemeester Agnes Schaap vrijdag een alcohol- en lachgasverbod heeft ingesteld na 18.00 uur. De jongeren zorgen voor veel overlast bij omwonenden.

Lees ook  André Hazes gespot op Schiphol: ’Alsjeblieft effe niet, jongens’

Kans op escalatie groot
Vrijdagavond moesten politie en boa’s van de gemeente Renkum al direct ingrijpen. Rond half tien ’s avonds zaten er 250 tot 300 jongeren op het strand.

Omdat de groep zo groot was, hebben politie en boa’s besloten de jongeren met zachte hand naar huis te sturen.

De kans op escalatie was te groot. ,,Denk aan het gooien van flessen, stenen en vechtpartijen’’, zegt de woordvoerder van Renkum.

Een deel van de jongeren is de uiterwaarden ingevlucht. Die zijn met een terreinwagen van handhaving de uiterwaarden uit gedreven.

De jongeren hebben hun fietsen en drank achtergelaten op het strand en in de bosjes. Medewerkers van de buitendienst zijn zaterdag om zes uur ‘s ochtends begonnen met schoonmaken. Ze hadden er vier uur voor nodig om het strand te reinigen.

Lees ook  Meisje vastgepakt op fietspad door een kale man in zwart trainingspak

Verkeersregelaars
Ondanks dat het Grindgat eigenlijk niet bedoeld is voor recreatie, probeert de gemeente Renkum, samen met de politie en de eigenaar van het gebied, K3, de drukte bij de plas wel in goede banen te leiden. Daarom zet Renkum vanaf dinsdag ook verkeersregelaars in bij de Rosandepolder.

Die moeten ervoor zorgen dat de doorgang naar het Grindgat en de woonboten in de naast gelegen plas voor hulpverleners. Nu wordt die met regelmaat geblokkeerd door fietsen en scooters.

Auto’s mogen de weg naar het Grindgat niet meer inrijden. Wie dat wel doet, riskeert een boete. Boa’s delen dagelijks tussen de 2 en 10 boetes hiervoor uit.

Opnieuw reekalfjes doodgemaaid in Rockanje: ‘Dit was te voorkomen’

Tropische hitte verwacht: laat je kind of hond niet achter in de auto