in

Jongen 16 doodgeschoten in huis in Amsterdam-Zuidoost

In een woning in de Sinderenstraat in Amsterdam-Zuidoost is zondagavond even na 19.00 uur de 16-jarige Armando Petalo doodgeschoten, ‘Ali’, voor vrienden. De politie heeft twee jongens van ongeveer dezelfde leeftijd direct gearresteerd in de woning. Een derde minderjarige verdachte meldde zich later bij een politiebureau.

Van welke rol de twee in de woning gearresteerde jongens worden verdacht, is nog onduidelijk. Volgens getuigen zijn zij vrienden van het slachtoffer. Mogelijk zijn ze door de politie meegenomen omdat de omstandigheden van de schietpartij nog onduidelijk zijn.

De schutter lijkt te zijn gevlucht, meldt een ingewijde. De schietpartij vond plaats in de woning van de vader van het slachtoffer, die in Engeland verblijft. Eén scenario dat de politie onderzoekt is of de jongens aan het spelen waren met een vuurwapen.

Geëmotioneerde familieleden
Aan de afzetting bij het huis verzamelden zich zondagavond geëmotioneerde familieleden van het slachtoffer, een Roma. In het Romani voerden ze verhitte gesprekken.

Lees ook  Chantal Janzen vaart uit tegen ’partijen’ The Voice die nu ’geschrokken’ reageren

De oma van het slachtoffer bracht huilend uit: ,,Hij is dood. Hij is er niet meer.” Ook een zus uit Eindhoven vertelde hoe ze aan kwam rijden en hoorde dat haar broertje dood in de woning lag. ,,Hij is weg. Ik kan het niet bevatten.” Een andere zus vroeg zich vertwijfeld af wat er in hemelsnaam gebeurd was in de woning. ,,Waarom zou iemand hem dood willen schieten?”

De vader van een van de door de politie afgevoerde jongens: ,,Ik werd gebeld door de vader van het slachtoffer. ‘Mijn zoon is dood!’ riep hij. ‘Ga kijken of jouw jongen oké is.’ Over wat er in de woning gebeurd is: ,,Ik weet het niet. Ze zouden gaan chillen, zeiden ze. Ik heb ze twee dagen geleden nog gewaarschuwd dat ze op het rechte pad moeten blijven.”

Koko Petalo
Het slachtoffer is een neefje van de roemruchte ‘zigeunerkoning’ Koos ‘Koko’ Petalo, tot zijn dood in 1996 de kleurrijke voorman van de Roma en Sinti in Nederland. De moeder van Armando Petalo is een zus van Koko Petalo.

Lees ook  Moeder laat het been van haar dochter amputeren. De reden hiervoor doet je versteld staan.

Die voerde vanaf de tweede helft van de jaren zeventig een verhitte strijd om standplaatsen voor woonwagens en legale verblijfsstatussen voor Roma en Sinti. Waar de overheid ‘zigeuners’ wilde plaatsen in kampen, eiste hij dat ze in woonwagens mochten blijven rondtrekken.

De Petalo’s sloegen hun kampen op tal van plekken in Amsterdam en omgeving op, wat geregeld leidde tot confrontaties met de politie. Eind jaren zeventig zei hij in Het Parool: ,,Al dertien eeuwen zijn Petalo’s koning van alle echte zigeuners in de wereld, van de elf stammen, nu nog 7,5 miljoen mensen.”

Koko Petalo overleed in 1996 op 53-jarige leeftijd in het VU-ziekenhuis aan een hartaanval.

Vrouw op straat in Abbenbroek doodgestoken, verdachte springt van brug

Vrouw maakt haar huis 20 jaar lang zelf niet schoon dankzij eigen uitvinding