in

Jonge man verliest zijn duim bij een stieraanval. Dokters vervangen de duim met de grote teen van de man.

In het noordwesten van Australië is het altijd warm tot snikheet. In het gebied van Kimberly heersen heel het jaar door temperaturen van minstens 30°C. De uitgestrekte savanne op deze plek is een bron van voedsel voor vele grazers. Er zijn dan ook vele boerderijen te vinden met runderen, vaak in afgelegen plekken. Op een van die boerderijen werkt de 20-jarige Zac Mitchell als veedrijver.

Niet alleen omwille van zijn beroep maar ook omwille van zijn hobby is de man gewoon aan de dieren. Hij houdt van rodeo’s en berijdt zelf ook stieren. Hij liep nooit ernstige verwondingen op, noch op het werk, noch bij het uitoefenen van zijn hobby. Maar dat veranderde in april van dit jaar.

Op een dag zag zijn baas dat de jongen onder het bloed zat en vroeg hem dan ook wat er gebeurd was. De jongen had niet eens door dat hij verwond was. Pas als hij zijn hand bekeek, begreep de man wat hem was overkomen.

Kort daarvoor werd Zac gegrepen door een stier waarmee hij onzacht in botsing was gekomen. Hij was door de kudde aan het wandelen als een stier zijn hand tegen de reling plette. De duim van de man raakte ongelukkig verstrikt in de prikkeldraad en toen hij op de grond viel, werd zijn duim afgerukt. De duim werd later in de stekels van de prikkeldraad teruggevonden.

Lees ook  Ouders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care

Zac was onder shock toen hij naar de boerderij terug wandelde en voelde daarom geen pijn. Een collega van Zac ging de duim halen en stak die in een zakje. Dan legde hij het zakje tussen de blikken bier in een koelbox.

Ondertussen verbond Zacs baas de hand van de kerel. Ze reden samen meer dan 100 kilometer om de dichtstbijzijnde luchthaven te bereiken.

Van daar werd Zac door de Royal Flying Doctor Service overgebracht naar de havenstad Perth, zo ‘n 2500 kilometer daar vandaan op de westkust van het continent. Toen Zac uiteindelijk aankwam, waren er, sinds het verlies van zijn duim, vijf uren voorbij gegleden.

De dokters van het ziekenhuis konden de afgerukte duim er onmogelijk weer aannaaien. Zac moest daarom naar Sidney waar een gespecialiseerd medisch team de man wel verder kon helpen.

Zac hoopte in Sidney zijn duim te laten herstellen of toch minsten een prothese te krijgen, tevergeefs. “De dokters zeiden me dat een prothese zinloos en nutteloos was,” zei Zac. Maar in plaats van Zac duimloos naar huis te sturen, stelde de chirurg een alternatieve oplossing voor. Hij wilde de grote teen van Zac amputeren en die dan aan zijn hand naaien als vervanging.

Lees ook  6-jarige neemt het op tegen pestkoppen die zijn beste vriend aanvielen: betaald een hoge prijs voor zijn lef

Omwille van de karakteristieken van de grote teen, is het ideaal om als duim te gebruiken, verklaarde Dr. Nicklin. Als alle pezen en zenuwen vastgemaakt zijn, kan je de nieuwe duim bijna net zo goed gebruiken als de oorspronkelijke duim. Dat zou met een prothese niet mogelijk zijn. “En hoewel de nieuwe duim een beetje groot is, ziet het er nog redelijk normaal uit,” zei de chirurg. Zac zal zijn teenduim perfect kunnen bewegen.

De ingreep verliep zonder complicaties en Zac kan weer verder met zijn leven, zijn werk  en zijn hobby. Hij heeft nog wel wat tijd nodig om helemaal aan zijn vervangduim te wennen. “Ik ben een beetje trager op het werk en ik hinkel een beetje maar ik ben toch erg blij met mijn nieuwe duim. Het was het helemaal waard!”

Deel dit artikel met je vrienden en familie op Facebook.

Zomerwaarschuwing! Ze legde haar dochtertje te slapen voor het middagdutje. Toen ze terugkwam, verkeerde het meisje in kritieke toestand.

Elke dag hoort ze veel herrie uit de garage komen, als ze achter het geheim komt, is ze in tranen