in

Jaap wilde zijn schoondochter verdoven, verkrachten en ophangen, gelukkig mislukte zijn bizarre plan

Advocaten, rechters en de officier van justitie, geen van allen maakten ze eerder zo’n nauwelijks te bevatten scenario mee.

Sterker nog, in de hele Nederlandse rechtspraak is er vrijwel geen soortgelijk voorval te vinden. Jaap N. (61) uit Hoogvliet raakte langzaam in de ban van zijn zorgzame schoondochter.

Toen ze uit zijn leven dreigde te verdwijnen, bedacht hij een ronduit bizar plan waarvoor hij woensdag voor de rechtbank in Rotterdam verscheen.

Het is zondagmiddag 26 september 2021 als Jaap N. weet dat het moment is gekomen. Zijn hart klopt in zijn keel, de spanning is enorm.

Minutieus heeft hij de afgelopen weken gewerkt aan een draaiboek, dat minuut voor minuut is ingevuld.

Er is zelfs een kleine pauze voorzien om even wat te eten. Hij weet dat het fout is wat hij gaat doen, maar de stemmen in zijn hoofd zijn te sterk.

“Dit moet gebeuren, ik hou het anders niet langer vol”, denkt Jaap op dat moment. Zijn plan heeft zelfs een naam: The Last Weekend.

The Last Weekend
In de keuken liggen twee flesjes van het verdovende middel ether, boven zijn er nog twee. Voor het geval dat. In de slaapkamer liggen ducttape en s*ksspeeltjes zoals dildo’s en werktuigen om lichaamsopeningen te spreiden. Het bestellen daarvan was al opwindend, zegt Jaap tijdens de zitting.

Voor de ‘finale’ van het plan heeft Jaap in het trapgat naar de zolder met balken van de buurman een geïmproviseerde galg gebouwd.

Op internet is een touw besteld waar zorgvuldig aan twee kanten een strop is geknoopt. “Ons laatste uitstapje samen”, noemt Jaap dat onderdeel.

Eigenlijk hadden Jaap en zijn schoondochter die zondag een uitje gepland in Limburg, maar corona gooide roet in het eten.

Jaap is weduwnaar en heeft ‘langdurig intens gezorgd’ voor zijn zieke vrouw, zoals de rechter het omschrijft.

Zijn schoondochter is al ruim vijftien jaar in zijn leven en wilde haar schoonvader in die tijd even ontzien door er samen op uit te trekken.

Dat beviel goed en zo gingen ze vaker op stap. De twee hebben een klik. Voor haar niet meer dan gezelligheid, misschien ziet ze hem een beetje als een soort vader.

Voor Jaap verandert dat langzaam. Verliefd zegt hij niet te zijn, maar hij houdt van haar en voelt zich sterk s*ksueel aangetrokken tot de twintig jaar jongere vrouw.

Verborgen camera’s
“Kon u uw gevoelens niet gewoon bespreken?”, vraagt de Rotterdamse rechter over de aantrekkingskracht. “Zo gek is dat niet.

Dat gebeurt vaker en het kan met wat tijd ook best goed komen.” Dat ging niet, zegt de verdachte. “Dan had ze voor onbepaalde tijd afstand van me genomen.”

Jaaps gevoelens drijven hem tot waanzin. Hij installeert verborgen camera’s op het toilet en bij de zonnebank waar zijn schoondochter gebruik van maakt. Hij filmt haar anderhalf jaar lang regelmatig zonder kleding. De filmpjes bewaart hij en kijkt hij terug.

Lees ook  Broer herkent per toeval vermiste zus op website politie, blijkt al 27 jaar overleden

“Was u boos op haar?”, vraagt de rechter. “Nee”, antwoordt Jaap. Jaloers was hij ook niet. Evenmin was hij bang.

Nou ja, misschien bang dat er na zijn echtgenote weer een geliefde vrouw uit zijn leven verdwijnt. En bang dat hij zijn s*ksuele fantasieën niet zal kunnen uitvoeren.

Eigenlijk was hij meer dan bang. Als hij hoort dat zijn stiefzoon en schoondochter uit elkaar gaan, slaat de paniek toe bij Jaap. “De scheiding was een keerpunt.”

Daar ontstaat zijn plan: verdoven, vastbinden, tape over de mond, bij laten komen, verkrachten en dan samen middels verhanging uit het leven stappen.

“Al kon ik dat laatste denk ik niet waarmaken”, zegt hij tijdens de zitting. “Ze heeft een gezin. Maar dan had ze wel met een trauma moeten blijven leven. Ik wilde dat op het moment zelf besluiten.”

‘Nee Jaap, ik wil niet dood!’
In rechtszaal blijkt Jaap geen prater. Hij is duidelijk schuldbewust en toont zich berouwvol, maar excuses komen er maar half uit.

Al schijnt hij dat tijdens de verhoren wel uitgebreid te hebben gedaan. “Ik snap dat dat moeilijk is in deze setting”, zegt de officier van justitie.

De publieke tribune zit vol met familieleden. Jaaps dochter bijvoorbeeld. Ze is zich een ongeluk geschrokken.

Maar zegt hem te willen steunen als hij weer vrij komt. “We gaan samen op zoek naar een nieuwe plek als hij vrij komt uit zijn hechtenis.”

Als het precieze verhaal van de zondagmiddag van Jaaps gruwelijke plan ter sprake komt, buigt hij diep voorover en lijkt hij wel met stoel en al onder de grond te willen verdwijnen.

Die dramatische zondag verloopt zo: Jaap vraagt zijn schoondochter ’s middags haar telefoon uit te zetten, haar ogen te sluiten en haar mond open te doen.

“Ik heb wat lekkers voor je”, zegt hij. Hij drenkt een lap in ether en duwt die vervolgens in het gezicht van zijn schoondochter.

“Je hebt mensen die bevriezen en mensen die vechten”, zegt de officier van justitie. “Het slachtoffer behoort tot de 20 procent die vecht.”

Jaap weet meteen dat hij de situatie verkeerd heeft ingeschat. “Van de spanning was ik zwak. En ze was veel sterker dan ik dacht.”

Er volgt een worsteling tussen de twee. Jaap gaat op zijn schoondochters rug zitten en propt de verdovende lap in haar gezicht.

Ze houdt haar adem in, rukt zich los en schreeuwt: “Nee Jaap, ik wil niet dood! Ik wil niet dood!” Ze schreeuwt zo hard dat ze dagenlang haar stem kwijt is.

Lees ook  Vrouw (65) zeer ernstig gewond, partner (65) verdacht van poging doodslag

De buren horen haar via de openstaande tuindeuren. Ze stormen naar de voordeur en bonzen hard. “Ik deed direct de deur open. Als een brave jongen”, zegt Jaap in de rechtbank.

Terwijl de buurman zich ontfermt over de schoondochter, loopt Jaap leeg tegen de buurvrouw. Hij vertelt het hele verhaal.

Als de politie arriveert, zit hij gebroken op de bank en doet hij het verhaal nog een keer. Als zijn advocaat een paar uur later het politiebureau in Spijkenisse binnenloopt, staat de hele bekentenis al op papier.

Geen stoornissen
Het drama laat diepe sporen na bij het slachtoffer. Geëmotioneerd, maar met een rechte rug doet ze haar verhaal in de rechtbank.

“Toen mijn schoonmoeder ziek werd, wilde ik er voor je zijn. Ik vond het leuk samen, omdat het gezellig was.

En toen kreeg ik ineens, zomaar, een natte lap met een chemische lucht in mijn gezicht. Ik kan niet snappen dat je me dood wilde. Hoe bestaat het dat je zo’n dubbelleven had?

Wat moet ik tegen onze kinderen zeggen over hun opa? Ik heb zoveel verdriet waar ik niet bij kan. Ik vind je een gevaarlijk man, ik hoop dat je nooit meer vrij komt.

Ik zorg ervoor dat je nooit meer in ons leven komt.” Ze dankt de buren voor hun kordate ingrijpen. “Zonder hen was ik er niet meer geweest.”

Jaap is inmiddels uitgebreid psychiatrisch onderzocht en tot ieders verbazing zijn er geen stoornissen gevonden.

Zelf zegt hij daarover: “Ik ben blij dat ik geen stoornis heb, maar een normaal mens doet zoiets toch niet?” Wel zijn er trekken van autisme gevonden.

Jaap zou zich moeilijk kunnen verplaatsen in anderen. Na de dood van zijn vrouw doet hij een zelfmoordpoging en ligt maanden in het ziekenhuis.

Zijn advocaat benadrukt dat zijn cliënt zelf de gruwelijkheid van zijn daden beseft, dat hij berouwvol is en dat hij goed meewerkt aan alle onderzoeken.

Acht jaar celstraf zou hij veel vinden. Hij hoopt dat het minder wordt. Een strafblad heeft Jaap niet. Op zijn werk staat hij zeer goed bekend, hij is een deskundige op het gebied van problemen met treinrails oplossen.

Zijn baas zoekt hem zelfs nog op in de gevangenis en vertelt hem dat het onmogelijk is een vervanger voor hem te vinden.

Jaap weet dat hij fout zit en dat hij straf gaat krijgen. “Het was gewoon stom. Mijn fantasieën gingen met me aan de haal.”

Hij accepteert direct de gevraagde schadevergoeding van drieduizend euro. De woning is inmiddels verkocht.

Zowel de officier van justitie als Jaaps advocaat bestempelen zijn actie als ‘een raadsel’. Justitie eist acht jaar celstraf. Over twee weken de doet de rechter uitspraak.

Man schiet zijn ex door haar hoofd waar haar kinderen bij zijn: cel en tbs

Vrouw (46) en dochter (17) gedood in Kraainem: partner van vrouw gearresteerd