in

Internationale rouw om overleden Marokkaanse kleuter Rayan

Zowel in als buiten Marokko leven mensen mee met de nabestaanden van de 5-jarige kleuter Rayan, wiens lichaam zaterdag na een dagenlange reddingsoperatie uit een diepe put werd gehaald.

Onder meer de Franse president Emmanuel Macron en premier Naftali Bennett van Israël hebben hun medeleven uitgesproken.

‘Ik wil tegen de familie van kleine Rayan en tegen het Marokkaanse volk zeggen dat we jullie pijn delen’, aldus Macron op Facebook.

Bennett schrijft op Twitter: ‘Namens mijzelf en de regering van Israël betuig ik onze oprechte deelneming aan de familie van Rayan, het Marokkaanse volk en Zijne Majesteit Koning Mohammed VI.’

De premier van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, heeft eveneens de nabestaanden en het Marokkaanse volk gecondoleerd.

De Algerijnse voetballer bij AC Milan Ismaël Bennacer zegt dat ‘Rayans moed bij ons zal blijven en ons zal blijven inspireren’. De Marokkaans-Amerikaanse auteur Laila Lalami noemt het overlijden ‘tragisch’.

Rayan viel dinsdagmiddag in een droge put en kwam op 32 meter diepte vast te zitten. De schacht was te smal om iemand te laten afdalen.

Lees ook  Moeder wil niet wijken van ziekenhuisbed dochter: met handboeien afgevoerd

Reddingswerkers moesten daarom een enorm gat naast de put graven en met een horizontale tunnel naar de jongen toe. Toen reddingswerkers hem zaterdagavond bereikten, bleek dat ze te laat waren.

In de omgeving van de put hadden duizenden sympathisanten zich de afgelopen dagen verzameld. Mensen zongen, baden en applaudisseerden uit medeleven en om reddingswerkers aan te moedigen.

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft de ouders van het jongetje zaterdagavond gebeld om zijn steun te betuigen.

Vanuit heel de wereld werd meegeleefd met de kleuter en zijn ouders. Met de virale hashtag #Rayan delen mensen van binnen en buiten Marokko geschrokken te zijn en steunen de nabestaanden van Rayan. Ook de reddingswerkers worden geprezen voor hun onvermoeibare inzet de afgelopen dagen.

Rots
Het duurde lang om de tunnel te graven. Dat gebeurde de laatste uren handmatig. ,,De gravers stuitten op een hard stuk rots.

Lees ook  Belastingdienst pesten: Man betaalt Enorm geldbedrag met kleingeld

Het duurde ongeveer vijf uur eer we van de rots af waren. Het graven ging langzaam en voorzichtig , om te voorkomen dat er van onderaf scheuren in de put kwamen, die het leven van het kind én de reddingswerkers konden bedreigen.”

Rayan viel dinsdag in een 32 meter diepe put in het noorden van Marokko. Volgens een lokale bewoner, Jamal Cheficho, wordt die gebruikt om cannabis mee te besproeien.

Het 5-jarige jongetje zat ruim vier dagen vast op de bodem van de put. Twee dagen geleden in de ochtend zou hij nog een teken van leven hebben gegeven.

Medewerkers van de reddingsoperatie hadden een kleine beweging gezien op camerabeelden die in de put waren gemaakt.

Oosterhoutse Cheyenne Vissers (23) is vermist, moeder radeloos: ‘Ze is in verkeerde handen terechtgekomen’

Man duwt vrouw (80) van fiets na opmerking over loslopende hond