in

In 1970 werden de geslachtsdelen van deze 5-jarige op brutale wijze verminkt. Je vermoedt nooit wat ze uiteindelijk geworden is

De kleine Waris Dirie werd in 1965 geboren in de woestijn van Somalië. Als dochter van een islamitische nomadenfamilie had ze nooit een vaste woonplaats, noch gepaste medische verzorging van een gekwalificeerde arts. In Somalië is de besnijdenis van vrouwen nog een gangbare praktijk. Toen haar moeder haar op een dag naar een medicijnman bracht om haar te laten besnijden, wist de toen 5-jarige nog niet wat haar te wachten stond.

Vrouwen worden besneden om te vermijden dat ze geslachtsgemeenschap zouden hebben of zichzelf zouden bevredigen. Omdat de hygiënische omstandigheden in de woestijn allesbehalve ideaal zijn, laten vele meisjes tijdens deze procedure het leven. Ze sterven aan de gevolgen van een infectie of een bloedvergiftiging. Waris overleefde de ingreep, maar leefde sindsdien met zware pijn.

Toen ze 14 jaar oud was, werd ze door haar vader aan een oudere man uitgehuwelijkt. Waris sloeg in paniek op de vlucht en bereikte de hoofdstad Mogadishu, waar ze bij familie van haar moeder onderdak vond. Twee jaar later trok ze naar Londen. Een van haar ooms was daar ambassadeur en zocht een dienstmeisje.

Lees ook  Rosalie: Mijn collega nam me op het bureau

Maar korte tijd later brak in Somalië de burgeroorlog los en moest haar oom Londen verlaten. De jonge Waris stond letterlijk op straat en leefde als dakloze in de straten van Londen, totdat ze werd opgevangen door YMCA, een christelijke vereniging van jongeren. Daarop ging ze aan het werk als poetshulp in een fastfoodrestaurant.

Toen ze 18 jaar werd, zou haar leven voorgoed veranderen: Ze was aan het werk in het restaurant en werd aangesproken door een nette heer. Het was de Engelse fotograaf Terence Donovan. Hij was gefascineerd door haar gezicht en vroeg haar om enkele foto’s te mogen maken.

Vanaf dat moment ging alles razendsnel. Waris werd model voor de beroemde Pirelli-kalender en kreeg de mogelijkheid om te werken voor merken als Chanel, L’Oréal, Revlon, Versace, Cartier en Levi’s. Maar op het hoogtepunt van haar succes bleef Waris aan haar herkomst denken. In een aangrijpend interview in 1997 getuigde ze over de gruwel van haar besnijdenis en de pijn die daarmee gepaard ging.

Lees ook  Baby’s overleden na onderzoek UMC Amsterdam

Met de stichting “Desert Flower” strijd ze voor de rechten van meisjes en vrouwen in Somalië en wil ze anderen behoeden voor haar lot. Volgens haar Facebookpagina wordt er om de 11 seconden ergens ter wereld besneden. Met haar stichting verklaart ze de oorlog aan deze barbaarse praktijken.

Waris Dirie schreef verschillende boeken over haar leven. Haar eerste boek die ook de titel “Dessert Flower” draagt, werd overigens ook verfilmd. Haar stichting focust vooral op voorlichting van de ouders door hen erop te wijzen dat de besnijdenis van jonge meisjes niet alleen gevaarlijk is, maar ook volstrekt nutteloos is.

DEEL het verhaal van deze inspirerende dame met iedereen die je kent!

Maden in je kliko? Gatver, zo kom je er snel vanaf!

70 jaar na de Holocaust vliegt een drone over en door Auschwitz. Het resultaat is hartverscheurend en emotioneel..