in

Iemand last van winderigheid? Dat betekent dat je heel gezond bent!

Het is een beetje een taboe om over te praten en vaak is niet iedereen er altijd even open over, waarschijnlijk omdat winderigheid nogal beschamend kan zijn.

Maar toch is er goed nieuws voor de mensen die regelmatig een windje laten waaien. Volgens recent onderzoek zou dit namelijk beteken dat je kerngezond bent! Hoe dat precies zit heeft te maken met de volgende reden.

Volkoren vs. tarwe
Dat mensen regelmatig een scheetje laten gezonder zijn, heeft voornamelijk te maken met hun voedingspatroon.

Door het eten van volkoren producten kan namelijk winderigheid ontstaan. Dit komt omdat volkoren producten meer lucht produceren dan bijvoorbeeld producten die tarwe bevatten.

Als je tarwe producten vervangt door volkoren producten zoals brood, pasta en rijst zal merken dat het darmstelsel er langer over doet om het eten te verwerken.

Lees ook
Peter laat ontzettend harde scheten na een darmonderzoek

Dit geeft je daarnaast een langer verzadigd gevoel. Omdat het verwerkingsproces langer duurt, brengen ze vaker een bezoekje aan het ”kleine kamertje” en hebben waarschijnlijk meer last van winderigheid dan voorheen.

Het klinkt misschien als een onhandige bijkomstigheid, maar volgens verschillende voedingsdeskundigen is het een teken van een goede gezondheid.

Opgeblazen
Als je veel winden laat, dan houdt de buik geen lucht vast. Dit resulteert in het minder last hebben van een opgeblazen gevoel en buik.

Als je voorheen meer tarweproducten zou eten, had je waarschijnlijk gemerkt dat je je vaker opgeblazen en moe voelt.

Fermenteren

Uit een Deens onderzoek bleek dat mensen die meer volkoren producten eten, gemiddeld twee keer vaker een bezoek aan het toilet brengen dan mensen die voornamelijk tarweproducten eten.

Lees ook
Gary (19) trouwde na 2 weken daten met 72-jarige dame.”Op een oude fiets moet je het leren”

Stine Vuholm, één van de Deense hoofdonderzoekers verklaart dat veel voedingstoffen door enzymen in de ingewanden worden afgebroken.

Voedingsvezels kunnen echter niet worden teruggeplaatst, waardoor ze in de dikke darm belanden waar bacteriën in het darmkanaal het overgebleven voedsel fermenteren. Daar wordt lucht gevormd, wat verklaart waarom die deelnemers winderiger waren”, aldus Vuholm.

Winderigheid
Sociaal gezien is het wellicht niet altijd handig om te pas en te onpas je scheten uit je broek te laten waaien, maar het is wel goed voor je gezondheid om die overtollige lucht kwijt te raken.

”Wanneer je de lucht in je ingewanden niet kwijt kan, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en buikpijn. Kortom: laat die windjes maar lekker waaien, want aan een opgeblazen gevoel heb je ook niks!

Man weigert bij de bevalling van zijn vrouw te zijn: ‘De eerste was gruwelijk en walgelijk’

AliExpress verkoopt nu McFlurry machines voor thuis