in

Horror temperatuur: ‘Komende winter wordt koudste winter in 100 jaar’

Nu de zomer voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is, hebben de eerste wetenschappers zich gemeld aan een voorspelling voor winter 2023-2024.

Het was een warme en grotendeels droge zomer. Er zijn wetenschappers die denken dat we daarom rekening moeten houden met een lange koude winter. De theorie daar achter is vrij simpel Door het warme weer smelt er meer Noordpoolijs. Dat zorgt voor meer hogedrukgebieden uit het Noorden, wat weer voor lage temperaturen zorgt.

Deze theorie doet al jaren de ronde en is gebaseerd op een Amerikaans onderzoek. Dat stelt dat smeltende ijskappen zorgen voor meer sneeuw in Siberië. Dat zou dan weer moeten zorgen voor een koude winter in Europa. Een interessante gedachte. En voor ons winterliefhebbers zou het leuk zijn als het uitkomt. Volgens het KNMI is er echter geen aantoonbaar verband tussen het weer gedurende de zomer en de wintertemperaturen.

Lees ook
Vader doodt zijn dochtertjes Maud 8 jaar en Ona 5 jaar

Krijgen we een strenge winter 2024?
Iedere herfst spreken tal van meteorologen hun verwachtingen voor de winter uit. Behalve meteorologen zijn er ook nog tal van andere wetenschappers die een voorspelling voor de winter maken. Zij baseren op zich bijvoorbeeld op zonnecycli, op de hoeveelheid ijs in Siberië, de activiteit van de Poolwervel of op ander singulariteiten.

Daarnaast zijn er nog een heleboel volkswijsheden die de kou of hoeveelheid sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen probleemloos kunnen voorspellen. Datzelfde geldt voor de hoogte van de mierenhopen in Oostenrijk.

Doorgaans zijn ook deze winter voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw. In dit artikel verzamelen we de winterverwachtingen die her en der zijn gepubliceerd. Op die manier kan jij zelf een beeld vormen van de winter de komen gaat.

Lees ook
Hengelose pedo-activist Marthijn U veroordeeld tot 10 jaar cel in Ecuador

Wat voor winter voorspellen de Amerikaanse wetenschappers?
Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Deze geldt is de meest betrouwbare winterweer verwachting die jaarlijks wordt gemaakt. Voor liefhebbers van koud weer pakt deze dit jaar behoorlijk ongunstig uit. De NOAA verwacht namelijk dat het tijdens de wintermaanden 1-2 graden warmer wordt dan de gemiddeld. Daarmee is zou het misschien wel de warmste winter ooit worden.

Het positieve is dat er, mede door de invloed van het weerfenomeen ‘El Nino’, veel meer neerslag wordt voorspeld. Voor ons wintersporters betekent dat (hopelijk) dat het flink gaat sneeuwen in de skigebieden!

Opa in scootmobiel overleden door aanrijding met vrachtwagen

Melissa vraagt of ze mooier is geworden door de 800 tatoeages: Wat vinden jullie van haar?