in

Hoogvliet herdenkt vermoorde Diya (8): ‘Sociaal meisje dat opkwam voor gepeste kinderen’

Hoogvliet houdt vanavond een stille tocht voor de 8-jarige Diya. Het meisje werd twee weken geleden zwaargewond gevonden in het Maasstad Ziekenhuis en overleed kort daarna. Haar vader zit sindsdien vast. Een vriendinnetje vertelt: “Als ik gepest werd, dan kwam Diya voor me op. Ze ging naar me toe en kwam bij me staan.”

Diya wordt door vriendinnen en hun ouders omschreven als een bijzonder meisje. Een sterk meisje dat heel sociaal was en altijd opkwam voor kinderen die gepest werden.

Vriendin
Voor de 9-jarige Kimmy was Diya haar enige vriendin. Kimmy werd in haar vorige klas veel gepest. Toen ze bleef zitten, hoopte ze dat ze van haar pestkoppen af was. Maar ook in haar nieuwe groep 5 werd ze gepest. Alleen had ze nu iemand die voor haar opkwam: Diya. “Toen we een keer buiten speelden en ik weer werd gepest, hoorde Diya dat. Ze kwam naar mij toe en ging bij mij staan. Ik voelde me toen blij, want ik was niet meer zo alleen.”

Het verhaal van Kimmy raakte een andere Hoogvlieter, Usha Kisoor-Sewnath, zo, dat ze besloot de organisatie van een stille tocht op zich te nemen. Ondanks dat ze Diya en haar familie niet kent. “Ik hoorde dat Diya altijd degene was die voor anderen opkwam. Ik dacht: wie komt er nu op voor Diya? Wie gaat haar een gezicht geven in de maatschappij? Andere mensen wilden dat wel, maar wisten niet waar ze moesten beginnen. Toen dacht ik: dan moet ik dat doen.”

Lees ook  Dit gebeurt er als je elke week blauwe bessen eet. Dit wist je echt niet! Wij beginnen morgen meteen.

Stille tocht
Vanavond is de stille tocht. De verwachting is dat meer dan 1000 mensen zich zullen verzamelen op het schoolplein van Diya’s basisschool. Daar kunnen mensen een lampion aanschaffen en worden witte bloemen uitgedeeld. Er worden bellen geblazen, net als gebeurde tijdens haar uitvaart. Daarna willen Kimmy en de moeder van een ander vriendinnetje, Jolanda, iets zeggen.

Dan loopt iedereen met lampionnen en witte bloemen naar het huis van Diya’s vader, waar ze de bloemen zullen neerleggen. Dat is de laatste plaats waar Diya heeft geslapen. De moeder van Diya is niet bij de organisatie betrokken, maar staat er wel helemaal achter. Usha: “Ik heb begrepen dat zij het fijn vindt dat dit gebeurt. Anders had ik het ook niet gedaan.”

Vrolijk, gelukkig kind
Ook Jolanda is betrokken bij de organisatie van de stille tocht. “Diya was een opvallend meisje”, vertelt ze. Haar dochter Logan zat tot groep 3 bij Diya in de klas en ook daarna bleven de meisjes vriendinnen. “Diya had hele mooie grote ogen, een volle bos haar, altijd een lach op haar gezicht. Het was een vrolijk, gelukkig kind met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Heel open en sociaal. Ze was niet druk, maar ze was er wel. En ze was de beste in slijm maken.”

Het meisje ging graag naar school, vertellen Jolanda en Kimmy. Ze was leergierig, slim ook. “We werkten op school veel samen”, zegt Kimmy. “We tekenden en deden andere leuke dingen. Diya vond gymmen heel leuk. Ze kon de handstand heel goed. Dat vond ik knap, want dat kan ik niet.”

Lees ook  Groep jongens maakt zich klaar voor vrijgezellenfeest, maar wanneer een eenzame hond hen doet volgen naar het bos, verandert alles

Gehuild en geschreeuwd
De dood van Diya is bij iedereen hard aangekomen. De moeder van Kimmy vertelt: “Op vrijdagavond hoorden we dat er een meisje van 8 was neergestoken. Zaterdag bleek dat ze uit Hoogvliet kwam. Toen zei Kimmy: het is vast Diya. Niet omdat ze iets wist – we hadden dit niet zien aankomen – maar ik denk dat ze bang was dat het Diya was, haar enige echte vriendin. Toen we hoorden dat zij het inderdaad was, heeft Kimmy heel hard gehuild en geschreeuwd. Ze vroeg: wie komt er nu voor mij op?”

Jolanda had Logan verteld dat er gezegd werd dat het om een meisje van 8 uit Hoogvliet ging, en dat de kans dus aanwezig was dat zij haar zou kennen. Toen ze hoorde dat het Diya was, heeft ze het zo open mogelijk aan haar dochter verteld. “Je moet daar eerlijk over zijn, anders hoort ze het op school. Kinderen zeggen alles, ik heb liever dat ze het van mij hoort.”

“Ik heb Logan ook gelijk verteld dat we niet weten wat er aan de hand is. Dat haar vader was opgepakt, maar ook dat we niet weten wat er gebeurd is. Dat er nog heel veel onduidelijk is. Er is bij veel mensen onbegrip, ook bij mij. Ik had het idee dat ze ook thuis heel gelukkig was. Maar ik wil me daar verder niet mee bezighouden, dat is aan de politie.”

Gemeente Emmen redt Wildlands van faillissement

Meningokokken B komt niet in Rijksvaccinatieprogramma