in

Hoe één vriendschapsverzoek haar uiteindelijk 380.000 euro kostte

Een vrouw uit het Australische Melbourne is slachtoffer geworden van een oplichtersbende. Het begon allemaal met één simpel vriendschapsverzoek, maar voordat ze het goed en wel besefte, maakten de scammers haar meer dan 380.000 euro afhandig. “Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen”, vertelt ze. “Ik ken de echte wereld niet. Nog nooit heeft iemand me bedrogen.”

De 61-jarige Jennifer Chen keek niet vreemd op toen ze een jaar geleden van een wildvreemde man plots een vriendschapsverzoek kreeg. De van oorsprong Chinese vrouw uit het Australische Melbourne kreeg wel vaker berichtjes van vreemden, want ze gebruikte Facebook om haar acupunctuurpraktijk te promoten. Maar nooit had ze kunnen denken dat de knappe ‘chirurg’ die haar toevoegde haar uiteindelijk meer dan 570.000 dollar (380.000 euro) armer zou maken.

In november kreeg Chen plots een telefoontje van de ‘arts’ die ze twee maanden eerder had bevriend. Dr. Harrison, want zo noemde hij zich, vertelde haar dat hij erover nadacht naar Australië te verhuizen en vroeg haar of ze eens konden afspreken. De profielfoto van Dr. Harrison was eigenlijk de foto van Dr. Garth Davis, een Amerikaanse dieetexpert, die vaak wordt gebruikt door scammers. Davis waarschuwde eerder al voor valse Instagramaccounts die zijn foto onrechtmatig gebruikten. Maar dat wist Chen op dat moment niet.

Lees ook  Deze jongen gaf de leraar een geschenk waar de andere leerlingen om moesten lachen. Toen ze alleen was, kon ze van emotie haar tranen niet bedwingen…

Luchthaven

“Begin november kreeg ik een telefoontje”, legt Chen uit aan News.com.au. “Hij zei me dat hij op de luchthaven van Kuala Lumpur (in Maleisië, red.) stond en een probleem had. Ik vroeg welk en hij vertelde me dat hij met 1,5 miljoen dollar tegengehouden was en een hoge boete moest betalen.”

Meteen werd Chen ook opgebeld door ene Michelle Tan, een douanebeambte die het verhaal van de nepchirurg bevestigde. In werkelijkheid was ‘Michelle’ natuurlijk één van de bendeleden die onder één hoedje met de oplichter speelden. De goedgelovige Chen gaf uiteindelijk toe en betaalde de boete van 3.000 dollar. “Het meisje van de douane was echt geloofwaardig. Ik geloofde het echt.”

Dr. Harrison bleek eigenlijk Dr. Davis.

De 3.000 dollar ‘boete’ bleek nog maar het begin. Want in de zes maanden die volgden, maakte Chen niet minder dan 33 betalingen naar ‘Dr. Harrison’. Bedragen van 5.000, 10.000, 20.000 en zelfs 30.000 euro – telkens voor de meest uiteenlopende excuses. Risicovergoedingen, zegelrecht, juridische kosten, restitutiekosten… Nog één betaling en de 1,5 miljoen dollar zou echt worden vrijgegeven, kreeg ze keer op keer te horen.

Lees ook  ‘Bestel niks als je niet thuis bent!’: Tim krijgt briefje van pissige pakketbezorger

Communisme

“Ik weet niet hoe ik zo dom kon zijn”, aldus Chen. “Het meisje zei me telkens dat ik het geld zou terugkrijgen, dat de douane zijn bagage zou vrijgeven. Ik had niet door dat het om een groep oplichters ging en dat ze samenwerkten. Ik was ook bang om het aan mijn echtgenoot te vertellen. Maar uiteindelijk moest ik wel. ”

Toen ze uiteindelijk alles opbiechtte aan haar echtgenoot, hadden de scammers 571.000 dollar (ruim 380.000 euro) afgetroggeld. Al haar spaargeld en een deel van het pensioen van haar echtgenoot.

Mr. Chen wijt de goedgelovigheid van zijn vrouw aan haar opvoeding in een communistisch China. “De scammers hebben informatie van Facebook gebruikt om hun slachtoffer uit te kiezen”, zegt de 62-jarige man. “Ze zijn met een team en spelen verschillende rollen om hun slachtoffer te manipuleren. Het is een kwestie van tijd voor ze in Australië nog meer slachtoffers zullen maken.”

De naam van het slachtoffer werd gewijzigd om privacyredenen.

Ze vroeg zich af waarom haar papa al bijna 20 jaar hetzelfde hemdje droeg. Het antwoord laat niemand onberoerd

Echtpaar Wordt Omringd Door Groep Motorrijders, Maar Let Op De Man Aan Haar Rechterkant. SPRAKELOOS!