in

Hij plakt plastic flessen op een kartonnen boord en hangt het uit het raam, de reden is geniaal

Het gras is altijd groener aan de overkant. Mensen die op koude plekken wonen klagen hoe erg ze toe zijn aan een warme zomer. Aan de andere kant dromen mensen die op warme plekken wonen van een koud briesje zodat ze op zijn minst kunnen ademen.

Als je in hele hete delen van de wereld woont of hebt gewoond, dan weet je hoe ondraaglijk zomers kunnen zijn. Mensen aan de andere kant van de wereld zouden die hitte juist graag willen, maar houden het er maar even in vol. Het is dat soort hitte waarbij alles wat je kan doen is thuis zitten met de airco aan of voor een ventilator, terwijl je koude limonade drinkt. Een hoop van ons gaan op die manier door de zomer.

Maar stel je voor dat je geen airco hebt, of zelfs een ventilator. Intussen is het zo heet dat zelfs in de schaduw zitten ondraaglijk is.

Helaas is dit de realiteit in veel landen in de wereld. Bangladesh is een van die landen – ontzettend heet, en met een groot percentage van de bevolking dat zonder elektriciteit leeft. Maar door een hele simpele nieuwe uitvinding is er nu een oplossing gevonden waarbij duizenden geholpen worden.

Lees ook  Wieke leeft met twee mannen en heeft van beiden een kind

In het dorpje Daulatdia, in Rajbari, in Bangladesh leven er 28,000 mensen zonder elektriciteit in kleine hutjes. Zomers in Bangladesh zijn ongelooflijk heet, met temperaturen tot 45 graden, dus je kan je voorstellen hoe de lokale gemeenschap in Daulatdia de hitte beleeft. Huizen zijn onmogelijk om in te leven en de mensen lijden ontzettend tijdens de lange zomerperiode.

Grey Dhaka, de afdeling uit Bangladesh van de Amerikaanse multinational Grey Group, zijn met een slim en simpele oplossing gevonden: de eerste airco ter wereld zonder elektriciteit, gemakt van karton en plastic flessen.

Je kan er zelf een maken, het enige wat je nodig hebt is een groot kartonnen bord waar je gaten in snijdt, en waar je vervolgens plastic flessen, die je eerst halveert, in stopt. Dat hang je vervolgens voor een raam.

De logica is dat de hete lucht door de open kant van de fles naar binnen gaat en bij elkaar wordt gedrukt in de nek van de fles, waardoor de lucht iets kouder wordt voordat de lucht het huis ingaat.

Lees ook  Wat een prestatie! Deze vrouw valt 35 kilo af door dit te veranderen in haar voedingspatroon

De ontwerper, Ashis Paul, vertelde The Hindu: “Bangladesh is een van de armste landen ter wereld, waarbij meer dan 80% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, zonder toegang tot elektriciteit. Eco-Cooler is vanaf dag één ontworpen om gratis te kunnen distribueren – waarbij er gebruik wordt gemaakt van duurzame producten die de laagst mogelijke impact hebben op het milieu.¨

Het is een hele simpele methode waarbij flessen worden hergebruikt – dus je verbruikt niet alleen geen elektriciteit, je recyclet ook nog eens oude plastic flessen.

De uitvinding heeft aangetoond temperatuur met 5 graden te laten dalen, wat misschien als weinig klinkt maar een enorm verschil kan maken in dergelijke hitte.

Tot nu toe hebben al meer dan 25.000 huishoudens een Eco-Cooler in hun huizen in verschillende delen van Bangladesh.

Kijk de video hieronder voor meer info over het project:

Dit ziet er misschien uit als een kleine uitvinding maar het kan een enorme verandering zijn voor veel mensen over de hele wereld. Deel dit als je ook zo onder de indruk was als wij!

Russische fotografe legt prachtig ouder koppel vast, en bewijst dat liefde de tijd overwint

Haar zoon stuurde een brief vanop kamp – bij de eerste lijn barstte de moeder in lachen uit