in

Hij ontdekt een kopje dat in Auschwitz begraven lag. Dan brengt een röntgenfoto een verbluffend geheim aan het licht …

Om ervoor te zorgen dat de horror van de Holocaust nooit vergeten zou worden, werken wetenschappers, archeologen en geschiedkundigen voortdurend samen om spullen die in concentratiekampen werden aangetroffen te verzamelen, te restaureren en te inventariseren. Dat gaat van Joodse sterren, tot brillen en kinderkledij. Maar onlangs liet een item iedereen sprakeloos achter …

Aanvankelijk leek het een doodgewoon kopje, maar algauw beseften de onderzoekers dat het een valse bodem had. Toen ze er een röntgenfoto van maakten, waren ze verbluft. Onder de bodem van het kopje zaten een ring en een halssnoer.

Lees ook  Hier zijn 10 verschrikkelijke tatoeages – ze zijn nog erger dan je ergste nachtmerrie

Wellicht werd het kopje door een Nazi van een Jood afgenomen.

De Duitsers logen consequent over de bestemming waar ze de Joden naartoe zouden brengen. Ze zeiden dat ze moesten verhuizen en dat ze in een andere streek zouden moeten gaan werken. Ze stonden de slachtoffers toe om hun persoonlijke bezittingen mee te nemen. Op die manier wilden de Nazi’s ook de laatste waardevolle spullen van de Joodse bevolking buitmaken.

Volgens Piotr Cywinski, directeur van het Auschwitz Museum, wijst deze vondst erop dat de Joden zelfs in de meest donkerste tijden hoop bleven koesteren. “Elke poging om waardevolle spullen zo te verbergen wijst erop dat de Joden in de concentratiekampen altijd hoop op een beter leven zijn blijven koesteren.”

Lees ook  Levensecht en ongelooflijk mooi: Bekijk Disneys eerste trailer van 'The lion king'

Tijdens de Holocaust kwamen in Auschwitz alleen al meer dan een miljoen Joden om het leven. Helaas is er geen manier om de originele eigenaar van het kopje te achterhalen, maar de herinnering aan hun hoop en hun overlevingsstrijd leeft voor eeuwig verder.

DEEL deze opmerkelijke vondst met je vrienden opdat deze gruwel nooit vergeten zou worden.

Geweldige foto’s tonen hoe de liefde en de zorg van een 98-jarige grootmoeder door haar kleindochter terugbetaald wordt met affectie.

Jongen wordt gepest omdat hij er “raar” uitziet. Dan ontmoet hij een hond die alles verandert.