in

Hij dumpt duizenden kilo´s sinaasappelschillen in een veld – 16 jaar later is het resultaat onvoorstelbaar

Decennialang hebben landen over de hele wereld hun regenwouden verbrand – vooral in Zuid-Amerika, waar grote delen land zijn ontbost om ruimte te maken voor bijvoorbeeld de palmolie industrie.

Maar gelukkig zijn er ook nog mensen die proberen de belangrijke ecosystemen te redden, zoals een echtpaar uit de Verenigde Staten die hielpen talloze sinaasappelschillen te dumpen op ontbost land in Costa Rica in de jaren negentig.

Nu, meer dan 17 jaar later, verbazen de resultaten mensen over de hele wereld.

In de jaren 90 was het ecologen echtpaar Daniel Janzen en Winnie Hallwachs van de Universiteit van Pennsylvania bezig met een deal met een sinaasappelsapfabrikant in Costa Rica. Het stel vroeg het bedrijf een deel van hun ontboste land af te staan voor een reservaat en als tegenprestatie mocht het bedrijf al hun sinaasappelschillen daar dumpen. Een voordelige aanbieding, en het bedrijf ging akkoord.

Lees ook  Duivelse grootouders 'verbrandden hun 11 maanden oude kleinzoon levend' na avondje wodka binge drinken.

Een jaar later klaagde een rivaal het bedrijf aan, om te zorgen dat ze stopten hun afval in de natuur te dumpen. Dit concurrerende bedrijf zei dat de schillen het land vervuilden.

Tegen de tijd dat het bedrijf moest stoppen had het al duizenden vrachtwagen met in totaal 12000 ton aan schillen op het ontboste land gedumpt. Vervolgens werd het experiment vergeten en het land bleef meer dan een decennium onaangeraakt.

Voordat het experiment eindigde hadden de twee Amerikaanse ecologen een bord bij het gebied gezet. En toen ze 16 jaar later terugkwamen hadden ze moeite dat bord te vinden. Ze konden het nergens vinden en ze checkten meerdere keren om te zien of ze wel op de juiste plek waren.

Natuurlijk waren ze op de juiste plek, maar het landschap was compleet getransformeerd. Tijdens de voorgaande 16 jaren waren de schillen geslonken en hadden een bodem gelegd voor nieuw leven in het landschap.

Lees ook  Dader dreigde vrijuit te gaan voor verkr*chting meisje (2), tot iemand zijn handen beter bekeek

Het regenwoud had een heel nieuw leven gekregen. Bomen waren groot en sterk gegroeid en er waren verschillende soorten dieren teruggekeerd in het gebied.

De ontdekking van de ecologen toonde een belangrijke les aan: een volledig ontbost gebied kan terug tot leven worden gebracht. Dat betekent dat als er meer van dit soort projecten worden uitgevoerd, klimaatverandering kan worden afgeremd.

De Princeton University publiceerde recentelijk een studie over het project – en niet lang geleden vonden Janzen en Hallwachs eindelijk het bord terug. Het was compleet overgroeid door planten die in 16 jaar waren komen opdagen.

Dankzij de sinaasappelschil hebben ecologen iets bijzonders ontdekt – iets dat de toekomst van onze planeet kan veranderen. Hopelijk zal het meer mensen inspireren dergelijke projecten uit te voeren.

Wat een wonderbaarlijke ontdekking! Deel dit artikel als je het ook geweldig vond.

Meisje aangevallen op weg naar huis – dan herinnert ze haar moeders raad en schokt de mannen

Haar man staat erop om deze broek te kopen. Als ze hem thuis probeert, ziet ze iets raar. 15 kledingstukken die je aan het lachen brengen!