in

Het ziet eruit als een donker gat. Onder de grond ligt echter een verborgen stad!

Onze wereld is zo divers en verwonderend dat het ons niet verbaast dat mensen zeer uiteenlopende manieren hebben ontwikkeld om te wonen. Sommige huizen zijn ronduit fascinerend!

Terwijl dieren zich gewoonlijk tevreden stellen met wat ze kunnen vinden, wij homo sapiens cro-magnon houden van telkens nieuwe vormen te verzinnen. Of het nu minihuisjes zijn of gigantische landhuizen, het is duidelijk dat we niet tevreden zijn met alleen maar ‘een dak boven ons hoofd’.

Zelf heb ik me al jaren bezig gehouden met zoeken naar onconventionele huizen en levensstijlen, en ik dacht dat ik alles al wel gezien had. Maar toen ontdekte ik Coober Pedy in Zuid-Australië.

Wat begon als een mijnstadje is thans uitgegroeid tot de thuis van bijna 2000 mensen. Echter, waar zijn alle huizen? Er valt nergens een stadje te bespeuren.

Hier, in de bloedhete vlakte van Zuid-Australië vinden we dit mysterieuze stadje. En het is niet eens zo bijzonder omwille van het klimaat en de afwezigheid van bomen.

Lees ook  Voor en na: 16 foto’s van vrouwen met en zonder make-up.

Het stadje bevindt zich bijna helemaal onder de grond!

In de rode aarde vinden we kilometers aan uitgegraven tunnels. Je vindt er ook deuren en meubels, zoals in elk huis. Je kan hier ook een kamer huren voor een kort of langer verblijf.

Nochtans is Coober Pedy geen puur toeristenstadje. Sommige lui hebben er zich permanent gevestigd.

Half begraven in de hete aarde werden deze unieke woonsten uitgehakt. Nochtans hebben ze hetzelfde comfort als wat in normale huizen hebt.

Hoe zijn ze hieraan begonnen? Wel, in 1915 kwamen hier een vader en zijn zoon aan op zoek naar goud. Ze vonden echter geen goud, wel opaal. Deze steensoort was net enorm in populariteit aan het stijgen. Ze begonnen een opaalmijn en omwille van de enorme hitte verbleven de mijnwerkers meestal onder de grond ter bescherming tegen de genadeloze zon.

Ze groeven en groeven. Ondertussen heeft het complex 1500 huizen of ‘dug-outs’ (uitgegraven ruimtes). Coober Pedy is nog steeds de nummer één in de wereld voor de extractie van opaal, maar staat nu ook bekend voor zijn ondergronds stadje. De naam van de stad betekent ‘gat van de witte man’, een term gegeven door Aboriginals in 1920.

Lees ook  Juwelier Maastricht na miljoeneninbraak nu slachtoffer van ramkraak

Maar Coober Pedy gaat nog veel verder dan opaal en ondergrondse huizen en hotels. Ze hebben zelfs een kerk en een boekenwinkel!

Of wat dacht je van een ondergrondse juwelenwinkel? Hier kan je juwelen kopen gemaakt van de plaatselijk opgegraven opaal.

Even uitrusten kan in het café waar je heerlijk kan genieten van een verfrissend drankje met je vrienden.

En als je dat allemaal maar niets vindt, krijg je het misschien wel warm van de golfterreinen!

Zin om dit fascinerende stadje eens te bezoeken? Laat weten wat je ervan vond!

Deel deze reportage met je vrienden op Facebook!

Een tiener pleegt zelfmoord. Wanneer de moeder zijn telefoonberichten nakijkt, is ze gechoqueerd.

Een vriend van mama schiet peuter in het hoofd omdat hij onophoudelijk huilde.