in

Het afgehakte hoofd van een 31-jarige staat op de bovenst plank. Vandaag, 176 jaar later, kan nog steeds niemand vatten wat de man aanrichtte.

Diogo Alves werd in 1841 ter dood veroordeeld. Toch blijft iedereen gefascineerd door de man, zelfs na zijn dood, dat er beslist wordt een deel van zijn lichaam te bewaren: zijn hoofd. Het afgehakte hoofd in de formoloplossing behoorde toe aan een seriemoordenaar die in 1837 meer dan 70 mensen vermoorde in Lissabon.

De man werd in 1810 in Spanje geboren maar verhuist als jongen naar de Portugese hoofdstad. Hij kan zijn levensstijl niet bekostigen door alleen maar te gaan werken, dus begint hij al gauw roofovervallen te plegen. Hij positioneert zich op het aquaduct ‘Águas Livres’ (Vrije Waters) waar handelaars voorbij komen om hun waren op de markt van Lissabon te verkopen. De constructie is 213 meter hoog en de man wacht daar in de duisternis van valavond om te zien wie er langs deze weg naar huis terugkeert. Dan berooft hij zijn slachtoffers van hun geld en gooit ze over de reling. Zo ziet het eruit als zelfmoord.

Lees ook  Papa en dochter zetten de camera op om DIT te filmen. Totdat 7 miljoen mensen het bekeken en ook mama het ontdekte!

In minder dan een jaar komen zo 70 mensen om het leven. De politie ziet geen reden om de moord op deze onbelangrijke mensen te onderzoeken. Maar dan verschuift Diogo zijn interesse naar de privésfeer. Hij heeft ondertussen een groep bandieten rond zich geschaard. Ze vallen een huis aan waar en dokter woont, vermoorden hem en de rest van zijn familie. Nu heeft hij wel de aandacht van de politie gewonnen. Hij wordt uiteindelijk ter dood veroordeeld op 1841, dood door ophanging.

In die tijd, en tot het einde van de 19de eeuw, is een tak van de wetenschap erg in opmars: de frenologie. Daarin gaat men ervan uit dat bepaalde mentale eigenschappen met de vorm van de hersenen te maken hebben. Het zou de persoonlijkheid beïnvloeden en een mens een typisch karakter geven. Zo geloven ze ook dat je crimineel gedrag kan afleiden van de vorm van de schedel en hersenen. Diogo’s hoofd is dus een prima studieobject en daarom wordt besloten het hoofd van de seriemoordenaar te bewaren voor onderzoek.

Lees ook  De moeder zit op de bank te zingen. Maar let op de man met de popcorn. Bij 3:05 viel mijn mond open.

En daar staat hij nog steeds, in een glazen fles op de bovenste plank van een rek in de Universiteit van Lissabon. Daar kunnen bezoekers het afgehakte hoofd nog steeds bekijken met diens starre, ijselijke blik. De frenologen konden geen sluitende conclusies trekken in hun onderzoek en de frenologie werd al gauw als pseudowetenschap bestempeld.

Voor zijn dood werd Diogo gevraagd of hij spijt had van zijn daden. Hij antwoordde, “Slechts één keer. Ik moest ooit een kind vermoorden omdat het maar lawaai bleef maken. Toen ik hem over de reling wilde werpen, greep hij me vast. Toen voelde ik toch een beetje berouw.”

Deel dit artikel met je familie en vrienden op Facebook.

Deze vrouw is al veertien jaar onafgebroken zwanger en er komt maar geen einde aan!

De moeder heeft een oppas nodig – dan ontdekt ze de identiteit van de jonge 18-jarige vrouw