in

Hertje uit bos meegenomen naar achtertuin in Harderwijk, politie grijpt in: ,,Het Bambi-effect”

De politie in Harderwijk keek vanmiddag wel even vreemd op toen de dierenambulance belde: iemand had een edelhertje uit het bos meegenomen en in eigen tuin ondergebracht.

Het dier werd na de melding meteen in beslag genomen. Dat mensen dieren uit de natuur meenemen komt vaker voor. ,,Het Bambi-effect.”

Het betreffende hertje is inmiddels naar de opvang gebracht, maar de politie moest erbij komen om ‘de eigenaar’ ervan te overtuigen dat het dier niet langer in de achtertuin kon blijven.

Het hertje was daar al een paar dagen. ,,De bewoners waren het dier ook aan het voeden”, zegt Petra de Jong van de Dierenambulance Noord-West Veluwe. ,,Dat kan natuurlijk helemaal niet.”

Lees ook  Vrouw waarschuwt voor de risico's van dit hondenspeeltje na de tragische dood van haar hond

Ogenschijnlijk eenzaam hertje
Vermoedelijk is het hertje vanuit het bos meegenomen nadat het daar moederziel alleen werd aangetroffen.

Dat gebeurt vaker, maar volgens De Jong is het het beste om het ogenschijnlijk eenzame dier daar te laten liggen.

,,De moeder is vaak wel in de buurt, maar heeft haar jong alleen gelaten om bijvoorbeeld voedsel te zoeken. Dat kan lang duren, waardoor het zielig lijkt. Maar dat is het niet.”

Datzelfde kan gebeuren met pasgeboren wilde zwijntjes, maar daar blijven nietsvermoedende wandelaars doorgaans vanaf.

Die kleine varkentjes en hun grote sterke ouders boezemen toch wat meer angst in. ,,Toch het Bambi-effect”, spreekt De Jong, maar dan over herten en reeën.

Lees ook  Straathond wordt gevonden in schoendoos – iedereen is in shock wanneer ze haar vastnemen

,,De geboortegolf is in gang en ja, dan liggen er vaker kleine hertjes ergens beschut in het gras. Maar moeder weet echt wat het beste voor haar is.”

Stroperij
Aai ze niet en neem ze niet mee naar huis, is de boodschap. En bel bij twijfel de dierenambulance. In dit geval ontfermt de hertenopvang zich over het uit de natuur gerukte kalfje.

Die kan niet meer terug, omdat de moeder haar door de mensengeur vermoedelijk zal verstoten. De politie heeft de zaak onderzocht, maar laat het bij een waarschuwing. Vermoedelijk vanwege de intentie. ,,Anders valt het onder stroperij.”

Afstand houden? Deze supermarkt heeft karretjes met fietsbellen

Meisjes redden broertje van verdrinkingsdood in Amsterdamse Sloterplas