in

Herken je haar nog? Ze is gearresteerd en ziet er nu zo uit!

Een rechtbank in Pakistan heeft het verzoek om voorwaardelijke vrijlating afgewezen van Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw met de groene ogen die beroemd werd door een foto op de cover van National Geographic. De vrouw wordt verdacht van het bezit van valse papieren. Afghanistan heeft vandaag voor haar vrijlating gepleit.

Sharbat Gula werd vorige week gearresteerd omdat ze, zoals duizenden andere Afghaanse vluchtelingen in Pakistan, op frauduleuze wijze aan een Pakistaanse identiteitskaart zou zijn geraakt.

Lees ook
Nieuwe soort spin ontdekt die vlees met één beet kan doen rotten

De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry had destijds in een kamp van Afghaanse vluchtelingen in Pakistan het pakkende beeld gemaakt van Sharbat Gula, met haar grote groene ogen die afstaken tegen haar rode hoofddoek. De foto werd in 1984 gepubliceerd en behoort tot de bekendste voorpagina’s van het Amerikaanse magazine. De adolescente werd een icoon van het Afghaanse volk, dat toen onder Sovjetbezetting leefde.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Chaudhry Nisar Ali Khan, had zondag verzekerd dat hij “deze zaak vanuit een humanitair oogpunt zou herzien”, waarmee hij liet uitschijnen dat Gula spoedig zou vrijkomen. Maar een rechter in Peshawar verwierp woensdag de voorwaardelijke vrijlating.

Lees ook
Luuk is gestoken door een mug. Been explodeert bijna

De Afghaanse ambassadeur in Islamabad, Omar Zakhirwal, vroeg de Pakistaanse premier Nawaz Sharif in te grijpen. Gula lijdt aan hepatitis en Kaboel heeft beloofd haar te helpen om naar Afghanistan terug te keren, zei Zakhirwal.

Pakistan is van plan de naar schatting 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen op zijn grondgebied terug te sturen naar Afghanistan, zeggend dat ze een “ondraaglijke” last voor de economie zijn geworden.

Man schiet in Albert Heijn met alarmpistool omdat hij ontmaagd is

“Ik ben een oma van 54 en ben op zoek naar een ‘huurvriendje’ om pikante content mee te maken”