in

Heb je vaak jeuk in je oren? Dit kan het betekenen

Heb jij ook weleens ineens verschrikkelijke jeuk in je oren? Heel irritant, want je kunt er niet even krabben. Sommige mensen gaan met wattenstaafjes aan de slag, maar dit is niet zo slim. Je kunt hiermee namelijk je gehoorgang beschadigen. Sommige mensen hebben er zoveel last van dat ze aan niets anders kunnen denken. Dit zijn een aantal redenen waarom je oren zo jeuken.

En zo kom je weer van de jeuk af.

Jeuk
De voornaamste reden van jeuk in je gehoorgang is omdat je er geregeld iets in stopt. Dit kunnen de oortjes van je telefoon zijn omdat je veel muziek luistert, oordopjes tegen lawaai, zwem-oordopjes, interne headsets en gehoorapparaten. Hoe goed deze oordoppen ook zijn afgemeten aan je oren, er zal altijd enige irritatie ontstaan in je gehoorgang waardoor ze gaan irriteren. Dit levert jeuk op die je niet kunt krabben. Ook sluiten oordopjes je oren af waardoor ze warm worden en gaan broeien.

Krabben
Het kwaad is al geschied en je oren jeuken. De beste manier om het op te lossen is om er van af te blijven. Ga je namelijk krabben met wattenstaafjes of je vinger, dan verstoor je de zuurtegraad in je gehoorgang. Ook zul je de gehoorgang zo alleen maar meer irriteren. Hierdoor kunnen je oren uitdrogen (je verwijdert immers oorsmeer) waardoor ze schraal en gevoelig worden. Ook kun je hiermee je gehoorgang dusdanig irriteren dat deze gaat ontsteken.

Lees ook  DEZE groente zal je helpen bij verschillende gezondheidsproblemen!

Ontstekingen
Blijft het bij lichte jeuk, dan is het beste advies om er gewoon vanaf te blijven. Gaat de jeuk gepaard met één of meer van de volgende symptomen? Dan kan het zijn dat je een ontsteking hebt in je gehoorgang.

 • Droge en schilferige huid rond de ingang van het oor
 • Korstjes rond de ingang van het gehoor
 • Roodheid van de gehoorgang
 • Oorpijn
 • Vocht of bloed uit het oor (loopoor)
 • Slechter horen
 • Duizeligheid

Oorsmeer
Oorsmeer verwijderen leidt alleen maar tot meer klachten. Je verstoort namelijk de zuurgraad van de gehoorgang. Ook heeft oorsmeer veel nut, het verzorgt en beschermt je oor en zorgt ervoor dat huidschilfers en vuil naar buiten wordt getransporteerd. Haal je oorsmeer weg met een wattenstaafje, dan zorg je voor veel irritatie.

Irritaties
Andere factoren die extra jeuk kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld zwemmen, badderen, cosmetica en eczeem. Als je regelmatig zwemt in een zwembad met chloor of juist natuurwater, kan dit je gehoorgang irriteren. Ook het badderen met zeep of badolie kan je gehoorgang van slag brengen. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat shampoo en conditioner niet in je oren komt, omdat ook dit voor irritaties kan zorgen.

Lees ook  Dansers vormen een diagonale lijn op de vloer… Wat er dan gebeurt, zorgde ervoor dat mijn mond wijd open viel!

Behandelen
Zoals we al zeiden, is de beste manier om jeuk te behandelen door absoluut niets te doen. Op een gegeven moment zal de zuurgraad in je gehoorgang zich herstellen en genezen wondjes en droge plekjes. Heb je echt extreem veel jeuk en gaat dit gepaard met andere klachten van een gehoorgangontsteking? Dan kun je een aantal dingen doen:

 • Bij de huisarts je oren laten schoonmaken. De dokter zal je oren schoonzuigen of voorzichtig schoonmaken met een watje.
 • Ook kan de KNO-arts je oren voorzichtig schoonspoelen.
 • Soms kan de huisarts zure druppels voorschrijven die de wondjes ontsmetten.
 • Je kunt ook zelf voorzichtig proberen te druppelen met witte azijn. Gebruik een steriel gaasje en dep voorzichtig.
 • Ook schrijven sommige huisartsen zalf of druppels voor met corticosteroïden of antibiotica.
 • Deze remmen ontstekingen en doden bacteriën.

Eelt verwijderen midden op straat in Rotterdam kan ook zo

Man ziet 0p beveiligingscamera hoe zijn vrouw het bed deelt met 16-jarige zoon