in

Asielzoeker die 3 mensen neerstak: ‘Vogel gaf mij opdracht tot doden’

De man die op 5 mei vorig jaar in Den Haag op straat drie mensen neerstak, zegt dat een grote vogel hem opdracht gaf om mensen te doden.

De 32-jarige Malek F. vertelde dat bij de inhoudelijke behandeling van het proces tegen hem in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

De Syrische vluchteling stak in mei vorig jaar in de buurt van station Hollands Spoor uit het niets in op willekeurige voorbijgangers, die alle drie ernstig gewond raakten.

Hij zegt dat hij iemand aanviel in wie hij de duivel herkende. Hij herinnert zich naar eigen zeggen niets meer van na de eerste steekpartij.

F. raakte een van zijn slachtoffers bij de halsslagader. Ook achtervolgde hij twee anderen met een mes, waarna hij werd neergeschoten door de politie. F. zegt dat hij hoopte dat hij door de politie zou worden doodgeschoten.

Lees ook  Mix deze 2 ingrediënten om KILO’S gifstoffen uit je dikke darm te verwijderen!

Terrorist of verwarde man?
De Syriër staat terecht voor drie pogingen tot moord met een terroristisch oogmerk. De centrale vraag in het proces is of als hij terrorist of verwarde man moet worden gezien.

Bij de zitting zei de rechter dat er ook aanwijzingen zijn voor een terroristisch motief. Zo speelde F. thuis jihadistische strijdliederen af en zei hij dat hij martelaar wilde worden.

Ook kwam er een brief bij de politie binnen van een anonieme afzender waarin stond dat F. gevaarlijk was en een aanslag wilde plegen. Die tip werd onderzocht door inlichtingendienst AIVD, maar niet vastgelegd in de politiesystemen.

Het Openbaar Ministerie zei eerder dat ook uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat F. een extremistisch motief had.

Lees ook  In paniek proberen ze de vrouw te helpen, tot ze de bloederige stomp zien. Opgepast: zeer heftige beelden!

Hij zou hebben gezegd dat hij “ongelovigen af wilde slachten” en zou om persoonlijke redenen zijn geradicaliseerd.

De advocaat van de Syriër bestrijdt dat. Hij zegt dat zijn cliënt psychische problemen had ten tijde van de afgeluisterde gesprekken. Hij zou zijn doorgedraaid nadat zijn vader was verdronken bij een poging Europa te bereiken.

Ontoerekeningsvatbaar
Gedragsdeskundigen die F. onderzochten, zeggen dat hij geheel ontoerekeningsvatbaar is. Ze stellen dat de kans op herhaling groot is en vinden dat hij behandeld moet worden op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen.

De verwachting is dat het Openbaar Ministerie maandag met een eis komt. Op 12 juli doet de rechter uitspraak.

Dag stress! Zingen met je collega’s zorgt voor minder stress op de werkvloer

Vader die 14-jarige dochter zwanger achterliet gearresteerd