in

Gijzeling op luchthaven Hamburg na 18 uur afgelopen: gijzelnemer opgepakt, kindje (4) ongedeerd

Na meer da 18 uur onderhandelen is de gijzeling op de luchthaven van het Duitse Hamburg afgelopen. Gisteravond slaagde een gewapende man erin met de wagen de tarmac op te rijden. Hij hield halt aan een vliegtuig van Turkish Airlines en zou geëist hebben dat hij samen met zijn vierjarige dochter naar Turkije zou worden gebracht. Op dit moment onderzoekt de politie of de dader explosieven in zijn wagen had, laat politiewoordvoerster Sandra Levgrün weten. De hulpdiensten gaan uit van een voogdijgeschil. Het vliegverkeer van en naar de luchthaven was al die tijd opgeschort.

Rond kwart na acht zaterdagavond reed de man met zijn wagen, volgens de Duitse krant ‘Bild’ een Audi zonder kenteken, het tarmac op. Hij hield halt vlak naast een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines, waar nog passagiers aan boord waren. Zij konden na enige tijd geëvacueerd worden. Ruim 18 uur lang verschanste de gewapende man zich in zijn wagen, met zijn 4-jarige dochter als gijzelaar.

De politie, die ervan uitging dat de man mogelijk explosieven bij zich had, onderhandelde al die tijd samen met een psycholoog en een tolk in het Turks met de man, die volgens Duitse media 35 jaar oud is. Die gesprekken zijn een hele nacht blijven duren. Rond 14.30 uur zondagmiddag gaf de man zich uiteindelijk over aan de politie. In een bericht op X schrijft de politie dat de man samen met zijn dochtertje is uitgestapt uit zijn wagen om zich nadien zonder verzet over te geven. Het vierjarige meisje werd opgevangen door een medisch team, maar lijkt volgens de politie op het eerste zicht in orde.

Lees ook
Tuinman schrikt en amputeert eigen arm met kettingzaag

Nog tijdens de gijzeling liet de politie al weten dat het visueel contact had met het kind, en dat het meisje ook gehoord was tijdens de telefoongesprekken met de gijzelnemer. “Onze hoogste prioriteit is de bescherming van het kind”, klonk het bij de politie.

Geschil over voogdij
De politie gaat uit van een geschil over de voogdij over het kind. De vrouw van de man had eerder bij de politie aangifte gedaan van mogelijke kindontvoering, zo zegt de woordvoerder. Het kind verbleef volgens berichten zaterdag bij de moeder in Stade, in de deelstaat Nedersaksen.

Volgens de Duitse krant ‘Bild’ zou de dader onder een valse naam een afspraak hebben gemaakt bij zijn ex-vrouw, via een verkoopadvertentie. Zaterdagavond iets na zeven uur zou de man het appartement van zijn ex-vrouw zijn binnengegaan, waarna hij hun dochter ontvoerde.

Molotovcocktails en schoten
De politie gaat ervan uit dat de vader het kind met geweld heeft meegenomen voordat hij naar Hamburg reed en even na 20.00 uur het terrein van de luchthaven op reed. Daar reed de man dwars door een poort, terwijl hij volgens getuigen tweemaal in de lucht schoot en daarna twee molotovcocktails door het raam naar buiten gooide. De brandweer wist ze binnen korte tijd te blussen. Volgens het dagblad Frankfurter Allgemeine is er geen noemenswaardige schade aangericht en raakte niemand gewond. De luchthaven en alle toestellen op het tarmac werden zaterdagavond ontruimd.

Lees ook
Politie doet inval bij Gerard Joling: ‘Zanger opgepakt’

De luchthaven van Hamburg werd in oktober ook al eens gesloten, maar toen vanwege een aanslagdreiging op een vlucht van Teheran naar Hamburg.

800 voetbalvelden
Een woordvoerster van de luchthaven benadrukte zondag dat de luchthaven voldoet aan alle wettelijke veiligheidseisen. Het vliegveld heeft een oppervlakte van bijna achthonderd voetbalvelden. Dat betekent dat het terrein kwetsbaar is voor mensen met slechte bedoelingen die bereid zijn met fors geweld door de omheining te breken, aldus de woordvoerster.

Die benadrukte wel dat er een goed functionerend veiligheidssysteem is. Het vliegverkeer zou ook meteen zijn stilgelegd tijdens de gijzelingssituatie. De luchthaven zou verder geen gedetailleerde informatie kunnen verstrekken over veiligheidsmaatregelen.

Luchthaven nog steeds dicht
“De toegangswegen en de terminals zijn momenteel nog afgesloten”, schreef Hamburg Airport rond 16 uur in een update op X. “We zijn in nauw overleg met de veiligheidsdiensten over wanneer ze opnieuw vrijgegeven worden. Er zullen nog meer geannuleerde en vertraagde vluchten zijn.”

Al die tijd was het luchtverkeer van en naar Hamburg opgeschort. Zaterdag moesten al 27 vluchten geannuleerd worden, hetgeen zowat 3.200 passagiers trof. Zondag waren 286 vluchten gepland met zowat 34.500 passagiers. Ook twee vluchten van Brussels Airlines (één naar Hamburg en één in omgekeerde richting) werden zondag gecanceld, zo staat op de website van Brussels Airport.

Zeven jaar celstraf voor vader die zeven maanden oude baby Rivano doodde

Nederlandse pedo-filmer (72) gaf ouders geld in ruil voor logeerpartijtjes